Home VestiEkonomija Transparentnost Srbija: Javno nadmetanje za zakup sportskog centra na Dorćolu je namešteno

Transparentnost Srbija: Javno nadmetanje za zakup sportskog centra na Dorćolu je namešteno

by bifadmin

Transparentnost Srbija objavila je da uslove na konkursu za zakup sportskog kompleksa na Dorćolu može da ispuni samo jedna firma, iz čega proizilazi zaključak da je ovo javno nadmetanje – farsa. I to u korist porodice najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića.

Pod neupadljivim naslovom „javni oglas radi davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini grada Beograda putem prikupljanja pismenih ponuda“, koji je 10. jula 2021. objavila Komisija za poslovni prostor Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Gradske uprave Beograda, oglašeno je davanje u dugoročni zakup sportskog centra koji se nekada zvao „25. Maj“, a sada „Milan – Gale Muškatirović“, na Dorćolu. U oglasu nije naveden čak ni ovaj prepoznatljiv naziv, već brojevi katastarskih parcela i površina. Ali je zato “vizionarski” unapred navedeno da će postupak davanja u zakup biti sproveden i ako pristigne samo jedna ponuda.

Analizirajući sve uslove ovog konkursa, Transparentnost Srbija je došla do zaključka da bi jedini ponuđač koji ih ispunjava mogla biti firma koja je organizovala ovogodišnji „Belgrade Open“ i koja je u vlasništvu nekog od članova porodice Đoković (u medijima je kao direktor turnira govorio Đorđe Đoković, ali naziv firme-vlasnika ATP licence nije vidljiv na sajtu ATP).

Pomenuti uslovi konkursa su više nego upitni, smatraju u Transparentnosti: “Propisi ne prepoznaju mogućnost postavljanja ovakvih uslova. Uredbom je predviđeno da se u oglasu moraju propisati uslovi koji se odnose na zakup, a nije propisano postavljanje uslova koji se odnose na samog zakupca. To je i logično, jer bi gradu koji daje zemljište u zakup trebalo da bude cilj da kroz zakup ostvari što veću zaradu, a ograničavanje konkurencije uvek ima za posledicu smanjenje zarade“.

Izvor: Transparentnost Srbija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar