Home VestiEkonomija Uskoro će porasti i cene kafe

Uskoro će porasti i cene kafe

by bifadmin

Najgori mrazevi u prethodnih nekoliko decenija u Brazilu i rekordno visoki troškovi prevoza zbog zastoja u brodskom transportu usled pandemije covida-19, u narednih nekoliko nedelja će rezultirati rastom cena kafe na najviši nivo u poslednjih nekoliko godina, procenjuju analitičari.

Kako piše portal Seebiz, najgori mraz u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču kafe, još od 1994. godine, vinuo je cene nepržene kafe na najviši nivo u prethodnih gotovo sedam godina, a teret toga preneće se na potrošače koji kupuju prženu ili mlevenu kafu u supermarketima.

Terminska cena arabike na američkom tržištu udvostručila se u zadnjih 12 meseci, a brazilski rod pogođen je sada i najgorom sušom u prethodnih 91 godinu. Razmere štete još se utvrđuju, ali u područjima u kojima stabla kafe nisu preživela trebaće i sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje.

I poremećaji u globalnim isporukama, uzrokovani porastom potražnje za potrošačkom robom nakon pandemije i nedovoljnim brojem raspoloživih brodova, takođe je uzrokovao oštar uzlet cena prevoza kafe do glavnih zemalja potrošača u Severnoj Americi i Evropi.

Trgovci veruju da će potrošači uskoro plaćati višu cenu kafe u trgovinama, dok trošak kafe u kafićima kratkoročno možda neće pratiti taj trend.

Poslednji podaci američkog statističkog zavoda pokazuju da je u aprilu prosečna cena mlevene kafe bila 4,75 dolara po libri, što je 8,1 odsto više nego godinu ranije, i najviša od jula 2015. godine.

U brazilskom udruženju proizvođača kafe Abic procenjuju da su cene pržene kafe u Brazilu skočile oko 80 odsto od decemra do kraja jula. “Neke kompanije, među kojima i tržišni lideri, već su najavile poskupljenja”, stoji u pismu Abica poslatom pržionicama.

Inače, Brazil je zaslužan za 30 odsto ukupnog svetskog izvoza kafe.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar