Home VestiPolitika i društvo Kako je jedan američki poslodavac podstakao zaposlene da se skuće i prošire porodice

Kako je jedan američki poslodavac podstakao zaposlene da se skuće i prošire porodice

by bifadmin

Čini se da konstantni apeli naše vlasti na građane da više rađaju decu nemaju gotovo nikakvog efekta, ali srećom mi imamo recept iz inostranstva kako podstaći prirodni priraštaj. Doduše, moramo vas odmah upozoriti da nije preterano originalan. 

Američki preduzetnik Den Prajs se prvobitno proslavio po tome što je smanjio svoju platu kako bi povećao zarade svojim zaposlenima. Naime, pre šest godina osnivač i direktor kompanije za platne usluge Gravity Payments odredio je za svoje zaposlene minimalac od 70.000 dolara godišnje, što je veće od američke prosečne zarade za ovu godinu koja iznosi 53.490 dolara. Prajs dakle svoje zaposlene plaća najmanje 5.800 dolara mesečno, što je svota sasvim dovoljna za pristojan i bezbrižan život.

Zaposleni su to umeli da cene pa su se još više zalagali na poslu. Firma se ubrzano razvijala, njeni prihodi su rasli, te se izdatak za zarade do krize uzrokovane pandemije maltene nije ni osećao. Istovremeno, rastao je i standard zaposlenih pa su se mnogi od njih skućili i zasnovali porodice.

U brojkama to izgleda ovako – od podizanja minimalca broj zaposlenih koji su uspeli po prvi put u životu da priušte nekretninu porastao je 10 puta, a 70 odsto onih koji su se skućili zahvaljujući kreditu uspeli su da ga otplate. Pošto su zaposleni obezbedili stambeno pitanje, sledio je pravi mali bejbi bum – radnici u ovoj kompaniji su dobili 10 puta više beba nego pre povećanja minimalca. Ranije se u ovoj firmi rađalo između nula i dve bebe godišnje a u poslednjih šest godina rođeno je 65. Ovo je značajan broj za firmu sa 120 zaposlenih.

Međutim, deo američke javnosti nije oduševljen načinom vođenja ove kompanije odnosno poslovnom filozofijom Prajsa, kog naziva komunistom koji će brzo propasti, iako njegova kompanija postoji već 17 godina. A možda se i ljudi plaše tako smelih i revolucionarnih ideja kao što je – plaćanje radnika onoliko koliko bi im obezbedilo bezbrižniji umesto života u konstantnom grču.

Izvor: Biznis Insajder

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar