Home VestiIT i nauka Da li je vaša fitness narukvica prestroga: Morate li napraviti baš 10.000 koraka dnevno?

Da li je vaša fitness narukvica prestroga: Morate li napraviti baš 10.000 koraka dnevno?

by bifadmin

Najnovije istraživanje uticaja kretanja na zdravlje pokazalo je da je brojka od 10.000 koraka, koju nam zadaju svi pedometri na našim pametnim uređajima, previsoka, odnosno da i manji broj koraka pozitivno utiče na fizičko stanje pojedinca.

Prema istraživanju koje je Masačusetski univerzitet sprovodio čak 11 godina na 2.000 sredovečnih osoba iz različitih etničkih grupa, ljudi u srednjim godinama svom zdravlju mogu značajno doprineti i ako naprave 7.000 koraka na dan. Naime, u poređenju sa kontrolom grupom koja se nije toliko kretala, dokazano je da ovaj broj koraka smanjuje rizik od smrti za 50 do 70 odsto. U studiji se navodi i da nije bitan intenzitet koračanja, već pređena distanca.

Prethodno istraživanje na ovu temu, koje je sprovedeno od strane Harvardske medicinske škole, pokazalo je da 4.400 koraka dnevno značajno može uticati na produženje života starijih žena (u proseku oko 72 godine starosti). To znači da se sa starenjem menja i granica fizičke aktivnosti potrebne za očuvanje zdravlja.

Naravno, to ne znači da bi trebalo da se ograničimo na određeni broj koraka ukoliko imamo mogućnosti da napravimo veći. Kretanje, sve dok je umereno i ne opterećuje srce, je uglavnom dobro za zdravlje.

Ipak, stručna javnost upozorava da sva ova istraživanja ne treba uzimati “zdravo za gotovo”, jer zdravlje zavisi i od niza drugih faktora poput ishrane, konzumiranja štetnih supstanci, nivoa stresa i umeća nošenja sa problemima isl.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar