Home VestiEkonomija Trgovci dupliraju cene u odnosu što kupe od poljoprivrednika

Trgovci dupliraju cene u odnosu što kupe od poljoprivrednika

by bifadmin

Povrća je manje nego lane, uprkos tome što su povrtari uložili truda i novca da bi sačuvali rod od velike suše i visokih dnevnih temperatura, piše Dnevnik.

Kako u tome nisu uspeli u potpunosti, rad i uloženo treba da naplate i zato sada potrošačima treba najmanje 30 odsto više novca nego prošle sezone jer to pokazuju cene na pijacama, piljarnicama i velikim trgovinskim lancima. Koliko su cene otišle na gore vidi se po ceni kupusa, kojeg nema ispod 80 dinara, mada je ovo povrće i lane i proteklih godina bilo među najjeftinijom hranom. Isto je i sa tikvicama, čija je cena po kilogramu od 60 do čak 120 dinara , a i one su se ranijih godina mogle kupiti upola cene.

Povrće nije skupo samo što je rod slabiji već i zbog trgovaca. Duple cene ističu pred kupce u odnosu na one po kojima su povrće kupili od poljoprivrednika.

Rast cena ići će još gore sa zimom

Po kojim cenama ćemo tek povrće kupovati na zimu, pre svega krompir, videćemo za mesec-dva, kažu oni koji su ga sejali i nagoveštavaju da može doći do eksplozija cene krtole jer domaćeg neće biti posle novembra.

– Kilogram krompira na veliko sada je 50 dinara, a lane je koštao 15 do 20 dinara. Očekuje se vrlo brzo da će na veliko kilogram krompira koštati i 70 dinara – kaže povrtar Zoltan Lajko iz Mola. – Ovog proleća malo je posejano krompira jer su lane prozvođači imali poteškoća da ga prodaju, pošto ga je bilo mnogo pa su ove godine mnogi digli ruke od njega. Kilogram krompira sada košta od 80 dinara pa naviše.
Paštrmak i peršun skuplji za 50 do 70 odsto

Lajko kaže da je i šargarepa skuplja nego lane. Kilogram je 50 dinara, a prošle godine povrtari su od trgovaca dobijali od 25 do 35 dinara. Druga, viša cena biće na zimu. Sada je potrošači kupuju od 80 do stotinu dinara za kilogram.

– Paštrmak i peršun su, takođe, skuplji za 50 do 70 odsto. Ko kupuje na veliko, treba mu od 160 do 220 dinara za kilogram, dok je ista roba na pijacama blizu 300 dinara kilogram. Lane su se paštrmak i peršun na pijacama prodavali za 200 i 220 dinara , a od povrtara se kupovao na veliko od 120 do 150 dinara – naglašava Lajko.

I pasulj „ide gore“

Pasulj je, takođe, slabije rodio nego lane. Trenutno se rod skida pa povrtari ne mogu pouzdano da kažu koliko će ga biti manje. Veliki proizvođač Siniša Arsić iz Siriga napominje da postoji mogućnost da ga neki povrtari koji nisu primenili potpunu agrotehniku imaju i upola manje nego lane i da će kilogram pasulja biti skuplji nego prošle jesenji i zime.

– Pasulj nam već traže veliki kupci, ali ga nemamo još. Tek smo krenuli da skidamo rod – kazao je Arsić.

Pasulj već nekoliko godina ima stabilnu cenu. Kilogram se prodaje od 300 dinara pa na više.

Kupus čak do 100 dinara

Nije još stigao jesenji kupus, ali onaj letnji košta od 80 dinara do čak stotinu dinara, na pijacama i velikim marketima. Na veliko ga povtari prodaju za 40 dinara. I kupus je, kaže naš sagovrnik, lane bio jeftiniji. – Kada dospe jesenji rod, cena će verovatno biti približna sadašnjoj jer će biti veća potržnja , zbog ostavljanja za zimu da se kiseli i koristi za jelo.
Po rečima Tihomora Bojanića iz Čalme, paradajz ima solidan rod jer su i njenu ćudi klime naškodili, pošto ovaj sada pred potrošače dolazi sa njiva i otvorenog prostora.

Bojanić kaže da na veliko paradajz ide od 35 dinara, ali da ga za nekoliko dinara trgovci mogu kupiti i skuplje ili jeftinije.

Lane se na veliko prodavao za 25 dinara – kaže Bojanić, koji paradajz i prerađuje . – Litar ceđenog je 60 dinara, a kuvanog 120 dinara šo je za deset dinara više nego lane. Kilogram svežeg paradajza u trgovinama se ne može kupiti ispod stotonu dinara.
U Ruskom Krsturu je u toku berba paprike za ajvar, slonovo uvo. “Ajvaruša“ je, kaže Dušica Oros, dobro rodila i biće je i prve kase i za preradu u industriji. Trenutno je kilogram na veliko od 65 do 75 dinara, a lane je koštala od 50 do 60. Na pijacama je sada, u zavisnosti od klase, i 150 dinara, piše Dnevnik.

– Rod je skuplji za 30 odsto, mada ni to nije prava cena. Trebalo bi da košta bar 80 do 85 dinara na veliko, zbog velikih ulaganja da se rod sačuva zbog suše, pošto paprika voli da su joj „ noge u vodi“ – ističe Dušica Oros.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar