Home VestiEkonomija Ekvatorijalna Gvineja: Korumpirani sin predsednika nevoljno plaća vakcine za ceo narod

Ekvatorijalna Gvineja: Korumpirani sin predsednika nevoljno plaća vakcine za ceo narod

by bifadmin

Imovina koju su američke vlasti zaplenile od sina predsednika Ekvatorijalne Gvineje biće vraćena narodu u vidu – vakcina. Novac naime neće biti isplaćen direktno korumpiranom državnom vrhu, već Ujedinjenim Nacijama koje će Gvinejcima kupiti dovoljno vakcina od Moderne.

Već tri decenije na mestu predsednika Ekvatorijalne Gvineje nalazi se Teodoro Obiang Nguma Mbasogo, kojem se ne može pripisati transparentnost i demokratičnost, kao ni skromnost. On i njegova porodica odavno žive iznad svojih mogućnosti, zahvaljujući najblaže rečeno veoma sumnjivim velikim poslovima koji su sklapani u ovoj zemlji, prevashodno vezanim za energetske resurse.

Primera radi, Ekvatorijalna Gvineja je bogata naftom, ali njen predsednik smatra da prihodi od ovog energenta treba da budu državna tajna. Ova i slične tajne pune džepove samo kružoku oko predsednika, dok se za narod može reći da jedva sastavlja kraj sa krajem. Organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International zato je uvrstila ovu zemlju na listu TOP 12 najkorumpiranijih država sveta.

Krv nije voda

Obiangov najstariji sin, Teodorin, je istovremeno potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede. Već čitavu deceniju on je pod lupom istražnih organa SAD. Naime, 2011. godine američko Ministarstvo pravde zaplenilo je njegovu imovinu vrednu više od 30 miliona dolara, koja je uključivala i raskošnu vilu u Kaliforniji, privatni avion, čitavu flotu luksuznih automobila, i skupocena umetnička dela i nakit. U vreme kada mu je oduzeta ova imovina, Teodorin je zarađivao 100.000 dolara godišnje, što znači da je teško sve to mogao priuštiti od ministarske plate. No to nije sve. Procenjuje se da njegova “američka imovina” stečena koruptivnim aktivnostima vredi oko 237 miliona dolara.

Ipak, Amerikanci su zaplenili ono za šta su imali dokaze da je kupljeno nepošteno zarađenim novcem. Pregovori o povraćaju ove imovine trajali su čitavu deceniju i okončani su, nesvakidašnje za naše pojmove, na štetu bogatog ministra, a u korist naroda.

Američko Ministarstvo pravde je deo zaplenjenih sredstava u iznosu od 19,3 miliona dolara transferisalo Ujedinjenim Nacijama kako bi one kupile Modernine vakcine protiv kovida za čitavu populaciju Ekvatorijalne Gvineje, koja još nije imunizovana. Ostatak novca, odnosno 10,3 miliona dolara, biće vraćeno državi Ekvatorijalnoj Gvineji.

Za taj deo novca već postoji ogroman znak pitanja kako će biti utrošen. Dobra stvar za ovu zemlju je i podatak da može očekivati još sličnih priliva. Naime, nekoliko zemalja sveta zaplenilo je imovinu Teodorina i planira da je vrati Ekvatorijalnoj Gvineji. Švajcarska je posle prodaje njegovih 25 luksuznih automobila zaradila 27 miliona dolara, a Francuska prodajom skupocenih nekretnina čak 177 miliona dolara.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar