Home VestiIT i nauka Hologrami sa kojima možete da se rukujete

Hologrami sa kojima možete da se rukujete

by bifadmin

Naučnici sa Univerziteta u Glazgovu kreirali su holograme nove generacije, koji se mogu čak i dodirnuti.

Ponekad nam se može učiniti, a posebno sada dok svedočimo isrcpljujuće sporom napretku u borbi protiv korona virusa, da se nalazimo u fazi kontraevolucije, odnosno da civilizacija ide unazad. Ali, često nas iz te zamišljene distopije trgnu vesti o novim tehnološkim pronalascima koji deluju kao efekti iz SF filma ili serije. Na primer, iz Zvezdanih staza.

Hologrami su jedan od mnogih efekata iz pomenute serije koji se svima urezao u sećanje. Doduše, više ne moramo samo zbog holograma da se vraćamo starim epizodama Zvezdanih staza, jer se oni danas koriste u raznim sferama života – u obrazovanju, medicini, pa čak i na estradi, na primer kada pokojni umetnik uspešno održi veoma posećen koncert ili prima neku nagradu. 

No, idemo korak dalje – uskoro bi na trištu mogli da se pojave i hologrami koje možete pipnuti.

Kako je moguće pipnuti hologram?

Pomoću nabijenih mlazova vazduha koji čine hologram a koji stvaraju utisak da zaista dodirujete osobu, kažu naučnici koji rade na ovom projektu.

To konkretno znači da ćete, na primer, moći na daljinu da održite poslovni sastanak sa klijentom, koji biste započeli kao i uživo, rukovanjem. Pošto se na usavršavanju ove tehnologije i dalje radi, u skorijoj budućnosti bi, dodavanjem toplijeg vazduha, korisnici ove tehnologije mogli imati još realniji osećaj prilikom rukovanja. Naučnici razmatraju čak i puštanje specifičnih mirisa kroz hologram, kako bi ovo iskustvo bilo još autentičnije.

Ipak, ma koliko ovo veliki naučni proboj bio, pitanje je da li će ikada neka tehnologija uspeti da zameni pravi ljudski dodir.

Izvor: The Conversation

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar