Home VestiEkonomija Kako smanjiti račun za struju

Kako smanjiti račun za struju

by bifadmin

Bliže se zima i sezona grejanja ali i sezona većih računa za struju. Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali na svoje navike možemo i zato vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da smanjite račun za struju ili bar da ga u narednim mesecima zadržite na ovim nivoima.

Taktika ima „mali milion“ i u većini slučajeva odnose se na racionalniju upotrebu uređaja koji su veliki potrošači (veš mašine, klime, TA peći, šporete i rerne, frižidere, zamrzivače itd.) Na primer, oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Sa druge strane, „male stvari“ kao što je korišćenje štedljivih sijalica, te vađenje punjača iz utičnica mogu napraviti dovoljnu razliku u trošku.

Kad god i kako god. Orijentišite se na kuvanje na veliko, za nekoliko dana unapred. Prosto potrošnja nije ista ako uključite šporet svaki dan ili, jedanput, dvaput nedeljno.
Uvek kada se dotakne veš mašina i mašina za suđe, savet je isti. Nemojte da ih palite dokle god nisu dupke pune. Ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima.

Gledajte da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.
Možda je suvislo da se ističe, ali ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Takođe se preporučuje da se iste zamene sa štedljivim LED sijalicama.

Uređaje nemojte držati u „stend-baj“

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje.

Ako je moguće, uređaje nemojte držati u „stend-baj“ načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do osam odsto električne energije godišnje.

Isto vezano za električne uređaje, kada ih ne koristite, npr. računar, obavezno ih isključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je TV, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju TV možete tako da potrošite 24 odsto manje struje. se zima i sezona grejanja ali i sezona većih računa za struju. Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali na svoje navike možemo i zato vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da smanjite račun za struju ili bar da ga u narednim mesecima zadržite na ovim nivoima.
Način na koji provetravate prostoriju tokom hladnih dana dosta utiče na potrošnju energije. Preporučuje se da češće otvarate prozor, ali u kraćim intervalima kako bi svež vazduh ušao u sobu. U tom slučaju toplota ne stigne da potpuno „pobegne“ iz sobe i neće biti potrebe da se preko toga dogrevate.

Za jedno kupanje u kadi se potroši vode kao i za 3 tuširanja. Kada posmatramo samo tuširanje, i tu treba uraditi neke korekcije. Vreme tuširanja skratite na ispod pet minuta i time ćete potrošiti upola manje struje i vode nego obično, a kamoli u poređenju sa kupanjem u kadi.

Izvor:Blic
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

3 komentara

Ing Zoran Vukov 15. septembra 2021. - 21:25

Građani su navikli da plaćaju neispravni cenovnik za električnu energiju , tako i kada nemaju mikakvu potrošnju fakturišu mu obračunsku snagu, a taj trošak je već odavno plaćen prilikom priključenja zgrade za snabdevanje. Niko ne tumači da je naplata električne energije sa 6 cena i izmišljene tri zone je nazakonita naplata. POSTOJI SAMO OČITANE KOLIČINE KWH KOD DVOTARIFNOG BROJILA I DVE CENE ZA POTROŠNJU U VREMENU KADA JE CENA NIŽA I POTROŠNJU KADA JE CENA VIŠA , SA KJOM SE MNOŽE OČITANI UTROŠAK. To niko ne objašnjava jer se ovakvim izmišljenim zonama građani REKETIRAJU, i plaćaju čak i troškove za televiziju i ako to plaća kablovski distributer koji pruža uslugu. Ali niko nesme da građanima objasni ovu materiju a Ustavni sud štiti Vlast jer su dobro plaćeni i u sukobu interesa.

Odgovori
Ing Zoran Vukov 16. septembra 2021. - 12:20

Kada su toplane ugradile kalorimetar u našu zgradu u leto 2005 pratio sam stanja isporučenih kwh za grejanje snimamkem fotoaparatom. Ubrzo sam utvrdio da se ta naplata nezakonito obavlja a da građani to ne konstatuju jer veruju da su računi ispravni i da to inspekcije kontrolišu. Međutim tu su građani u zabludi. Isti je slučaj i kod naplate električne energije gde se pored troška za utrošene kwh ( što korisnik jedino i troši , u računu su dodate i stavke koje moraju da se nalaze u CENI kwh . Prodajna cena kwh je KONAČNA i te stavke kao AKCIZE I DRUGE moraj se sadržati već u prodajnoj ceni . I kod benzina postoje akcize ali se taj namet već nalazi u prodajnoj ceni . Ova tema je veoma opširna i više informacija možete saznati ako ukucate GREJANJE ZORAN VUKOV i pročitate komentare na članke iz štampe a isto i DETALJNO OBJAŠNJENJE KAKO NAS KRADU NA GREJANJU.

Odgovori
PEJIN Milivoj 18. juna 2022. - 16:42

Pitate kako smanjiti troskove koriscenja struje a svi znate pa i gospodin Z.Vukov da od svih potrosaca-opreme za grejanje prostora i vode su toplotne pumpe pa tu treba stati sa komentarima kako ustedeti vec kupiti toplotnu pumpu na trzistu opreme !

One menjaju sva dosadasnja planoranja ako se koriscenje TP omasovi i na taj nacin potrebe za novim proizvodnim kapâcitetime za struju su suvisni samo ako ministarstvo predlozi resenje sa donacujama novih kapaciceta u potrosnji pomocu toplotnih pump

Izradio sam novu tehnicko tehnolosku TP u kojoj nema kompresora nema ventilatora nema okretnih delova
jer se samo neprekidno krece topao vzduh pokrenut elekrticnim grejacem koji struju trosi u ciklusima onako kako je francuski naucnik CARNOT teoretski obradio izgled i funkcionisanje jos pre 195 goduna.

Gospodji ,Ministarki Mihajlovic u nomsadu sam dao Saopstenje o predmetnoj toplotnoj pumpi,ali do sada i na dalje je cekam da joj objasnim prednosti moje TP u odnosu na postojece koje su veoma skupe da se sa njima cine planovi razvoja iu Srbiji.

Odgovori

Ostavite komentar