Home VestiEkonomija Kinesko suzbijanje kriptovaluta

Kinesko suzbijanje kriptovaluta

by bifadmin

Kineska centralna banka obnovila je danas svoj oštar govor o bitkoinu, nazivajući sve aktivnosti vezane za digitalne valute – nezakonitim, i obećavajući da će se boriti protiv tog tržišta.

U Q&A sekciji na sajtu, Narodna banka Kine (PBOC) je rekla da su usluge koje nude trgovanje, usklađivanje naloga, izdavanje tokena i derivate (altkoine) virtuelnih valuta – strogo zabranjene.

Prekomorske kripto razmene koje pružaju usluge u kontinentalnoj Kini takođe su ilegalne, kažu iz Banke. „Prekomorske berze virtuelnih valuta koje koriste internet za pružanje usluga domaćim stanovnicima takođe se smatraju nezakonitom finansijskom aktivnošću. Radnici stranih kripto razmena će biti istraženi“, dodaje se.

PBOC dodaje da je poboljšao svoje sisteme kako bi pojačao praćenje transakcija povezanih sa kriptovalutama i iskorenio špekulativna ulaganja. „Finansijske institucije i nebankarske platne institucije ne mogu nuditi usluge putem aktivnosti i operacija vezanim za virtuelne valute“, rekla je Banka.

Cena bitkoina potonula je preko 3% na 24-časovnoj osnovi, i trenutno vredi oko 41.100 dolara. Etereum je pao za 7% na 2.860 dolara, koliko otprilike vredi i sada. Akcije sa velikom izloženošću kriptovalutama takođe su opale u trgovanju na tržištu, pre nego što je Coinbase pao za skoro 4%, MicroStrategy za 5%, a RiotBlockchain za više od 6 procenata.

Peking  najavio suzbijanje kripto rudarstva

Ovo nije prvi put da je Kina tako oštra u vezi sa kriptovalutama. Ranije ove godine, Peking je najavio suzbijanje kripto rudarstva, energetski intenzivnog procesa koji verifikuje transakcije i kuje nove valute. To je dovelo do naglog pada procesorske moći bitkoina, pošto je više rudara isključilo svoju opremu.

PBOC je takođe naložio bankama i nebankarskim platnim institucijama, poput Alibabine filijale Ant Group, da ne pružaju usluge povezane sa kriptovalutama. U julu je centralna banka rekla jednoj kompaniji iz Pekinga da zatvori poslovanje, zbog navodnog omogućavanja transakcija u digitalnoj valuti.

Kinesko suzbijanje kriptovaluta dolazi u momentu kada Peking nastoji da ispuni svoje klimatske ciljeve. Ta zemlja, naime, najveći emiter ugljenika na svetu i namerava da do 2060. postane ugljenično neutralna. U međuvremenu, PBOC radi na sopstvenoj digitalnoj valuti.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar