Home VestiPolitika i društvo Kolika će vam biti plata ako morate na bolovanje zbog Kovida-19?

Kolika će vam biti plata ako morate na bolovanje zbog Kovida-19?

by bifadmin

Na ovo pitanje teško ćete dobiti precizan odgovor jer je odluka o visini plate na poslodavcu, a preporuka države je da se zaposlenima na bolovanju isplaćuje 100 odsto zarade, piše Mondo.

Međutim, dosadašnja praksa pokazuje veliku razliku u javnom i privatnom sektoru, ali i među privatnicima, kada je u pitanju njihovo “poimanje” bolovanja tokom korone.

Posmatrajući javni sektor gotovo svi – firme, institucije, lokalne samouprave, fondovi i agencije, zaposlenima su bolovanje pokrivali u celosti, što znači da su im za 15 ili više dana odsustva srazmerno isplaćivali celu zaradu. Njima je, praktično, bolovanje bilo plaćeno 100 odsto.

S druge strane, u privatnom sektoru, praksa se tokom svih prethodnih meseci, ali i u momentima kada su korona brojke bile u “piku”, razlikovala i od javnog sektora, ali i od firme do firme. Tako smo imali situaciju da je veliki broj poslodavaca smanjivao platu tokom bolovanja zbog korone za 35 odsto. Istovremeno je bilo i onih koji zaradu nisu smanjivali i koji su to pravilo primenjivali na sve zaposlene. Interesantno je da je bilo i poslodavaca koji su o tome odlučivali posebno za svakog radnika.

Preporuka je samo preporuka

Bolovanje je, inače, regulisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a kada je u pitanju korona i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Što se tiče korone postoji i preporuka Vlade da se zaposlenima koji su na bolovanju zbog korone isplaćuje cela plata. Ova preporuka je doneta u aprilu prošle godine i nije vremenski ograničena.

Tada je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoja akta, a kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada.

“Zaključak Vlade kojim je regulisana ova preporuka je formalno i dalje na snazi, ali to je samo preporuka i ne predstavlja i obavezu za poslodavca. Poslodavci koji žele da zaposlenima nadoknađuju 100 odsto naknadu zarade za bolovanje u slučaju kovida, potrebno je da to propišu opštim aktom kod poslodavca – pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom kod poslodavca ili ugovorom o radu”, objasnila je za “Blic Biznis” advokat Ksenija Ivetić Marlović, stručnjak za radno pravo.

U protivnom, kako je dodala, za bolovanje uzrokovano kovidom plaća se najmanje 65 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade.

Prema rečima Nebojše Atanackovića iz Unije poslodavaca Srbije, isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije nigde zvanično obavezujuća, ali je poslodavcu data ta mogućnost.

Izvor: Mondo, Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar