Home VestiPolitika i društvo Osuđenici iz KPZ-a u Sremskoj Mitrovici napravili solarnu prikolicu i osvojili zlato na poljoprivrednom sajmu

Osuđenici iz KPZ-a u Sremskoj Mitrovici napravili solarnu prikolicu i osvojili zlato na poljoprivrednom sajmu

by bifadmin

Od 1.500 izlagača iz 61 države, koliko ih se ove godine pojavilo na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, Velika zlatna medalja dodeljena je Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, i to za jedinstvenu poljoprivrednu prikolicu sa mobilnim solarnim panelima, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije.

Kako objašnjava direktor Uprave Dejan Carević, reč je o prikolici koja omogućava poljoprivrednicima da navodnjavaju velike obradive površine na kojima nema električne energije.

Ovaj potpuno novi proizvod u poljoprivredi nastao je kao rezultat posvećenog rada zaposlenih u Službi za obuku i upošljavanje osuđenih lica koji su angažovani u metalskom pogonu posle završene obuke.

Inače, u metalskom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici godišnje se proizvede više od 200 poljoprivrednih prikolica „Dubrava“, nosivosti od 4, 5, 8 i 10 tona, koje su decenijama unazad tražene među poljoprivrednicima.

Carević je rekao da je ova nagrada podsticaj i za druga osuđena lica da se priključe nekoj od stručnih obuka u zavodima kako bi stekli potrebno znanje za neko od desetine deficitarnih zanimanja.

„Sa druge strane, poslodavci su iskoračili iz sveta predrasuda i sve je više društveno-odgovornih firmi koje zapošljavaju bivše osuđenike sa stečenim sertifikatima i zanatom u rukama“, tvrdi on.

Izvor: Energetski portal

Foto: Vlada Republike Srbije

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar