Home VestiIT i nauka Otvoreno najveće postrojenje za prečišćavanje vazduha koje usisava ugljen-dioksid

Otvoreno najveće postrojenje za prečišćavanje vazduha koje usisava ugljen-dioksid

by bifadmin

Na Islandu je otvoreno najveće svetsko postrojenje za usisavanje ugljen-dioksida iz vadzuha i njegovo skladištenje pod zemljom, piše Energetski portal.

Ovo postrojenje, pod imenom „Orka“, koje se još uvek testira, napravljeno je od osam velikih kontejnera u koje su smešteni filteri i ventilatori. Iz usisanog vazduha izvlači se ugljen-dioksid (CO2), meša se sa vodom i skladišti na dubini od 1.000 metara ispod tla u stene gde se mineralizuje.

“Orka” funckioniše zahvaljujući geotermalnoj energiji i pokreće je obližnja geotermalna elektrana. Kako je reč o ovoj novoj skupoj tehnologiji, faze ispitivanja i testiranja su veoma bitan deo celokupnog razvoja. Stručnjaci očekuju da će visoka cena ove tehnologije vremenom postati niža, jer mnogi smatraju da će ona u jednom trenutku biti jedan od glavnih instrumenata u naporima da se ograniči globalno zagrevanje naše planete.

Postrojenje na Islandu, u trenutku kada bude radilo punim kapacitetom, godišnje će “usisavati” 4.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako količini koju emituje 870 automobila, prenose svetski mediji.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), tokom prošle godine u svetu je emitovano oko 31,5 milijardi tona ugljen-dioksida. Širom sveta postoji 15 postrojenja ovog tipa koja godišnje usisaju 9.000 tona ugljen-dioksida.

Milica Radičević

Izvor: Energetski portal

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Sasa 23. децембар 2021. - 11:38

„Postrojenje na Islandu, u trenutku kada bude radilo punim kapacitetom, godišnje će “usisavati” 4.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako količini koju emituje 870 automobila, prenose svetski mediji.“

da nije zaboravljena neka nula?

Odgovori

Ostavite komentar