Home VestiEkonomija Pretpristupna pomoć 2021-2027 (IPA3) vredna 14,2 milijarde evra

Pretpristupna pomoć 2021-2027 (IPA3) vredna 14,2 milijarde evra

by bifadmin

Evropski parlament danas je na plenarnoj sednici u Strazburu dao ”zeleno svetlo” za novu generaciju pretpristupnog instrumenta finansiranja koji će pomoći zemljama u procesu evrointegracija da se bolje pripreme za ispunjavanje obaveza budućeg članstva u EU.

Instrument pretpristupne pomoći 2021-2027 (IPA3) vredan je 14,2 milijarde evra, a podržaće sprovođenje reformi vezanih za EU u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Turskoj i na tzv. Kosovu.

”Opšti cilj IPA3 je da podrži ove zemlje u usvajanju i sprovođenju političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi, neophodnih za usklađivanje sa vrednostima Unije i za postepeno usklađivanje sa pravilima, standardima i politikama EU”, navodi se u saopštenju EP.

EP posebno naglašava činjenicu da će u okviru IPA3 postojati klauzula o smanjenju, odnosno obustavi pomoći, ako se ne poštuje vladavina prava u zemljama u procesu evrointegracija.

Dodaje se da će Evropski parlament imati povećanu kontrolu kroz definisanje nekih ciljeva instrumenta i tematskih prioriteta.

”Sa IPA3 i njenim istorijskim budžetom većim od 14 milijardi evra, EU potvrđuje svoju stalnu posvećenost putu ovih zemalja ka evropskim integracijama. Programiranje i upravljanje instrumentom poboljšani su kako bi se olakšalo raspoređivanje ulaganja u neophodne reforme i stvorila mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, poboljšanje infrastrukture i osiguranje bezbednosti i stabilnosti u regionu”, izjavila je poslanica EP i suizvestilac za IPA, Željana Zovko.

Nakon dobijenih saglasnosti od Saveta EU i EP, uredba EU o Instrumentu pretpristupne pomoći IPA3 biće potpisana i primenjivaće se retroaktivno od 1. januara 2021. godine.

Izvor: Bankar.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar