Home VestiEkonomija Očekuje se da će Severni tok 2 oboriti paprene cene gasa u Evropi

Očekuje se da će Severni tok 2 oboriti paprene cene gasa u Evropi

by bifadmin

Cene gasa u Evropi dostigle su rekordne nivoe, ali Severni tok 2 bi mogao da, bar donekle, reši problem nestašice ovog energenta koja je glavni razlog njegovog poskupljenja.

Juče je prirodni gas na evropskom tržištu postigao cenu od 960 dolara za 1.000 kubnih metara. Od početka godine njegova cena se učetvorostručila. I to nije kraj njenog rasta.

Analitičari predviđaju da bi ovaj energent ubuduće mogao još poskupeti, u zavisnosti od situacije na energetskom tržištu Azije gde vlada ogromna potražnja za gasom, ali i vremenskih uslova u Evropi i pravovremenog puštanja Severnog toka 2 u rad. Trenutno je gas na Starom kontinentu veoma deficitaran energent, i zato se njegova vrednost vinula u nebesa.

Međutim, ruske vlasti su u pravom trenutku, pred zimu, ubrzale puštanje u rad ovog gasovoda, koji bi bio u stanju da na dnevnom nivou isporuči celokupnu količinu gasa koju trenutno koristi Stari kontinent. Severni tok 2 se naime sastoji iz dva cevovoda koji udruženim snagama mogu da isporuče 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje sa bušotina u Sibiru do Evrope.

Ovaj gasovod će već 1. oktobra biti spreman da započne sa radom, ukoliko dobije sva odobrenja inače prilično spore evropske birokratije. Međutim, iz pojedinih institucija se mogu čuti, doduše za sada samo iz anonimnih izvora, najave da će ovaj proces biti ubrzan, pre svega zato što je to u interesu građana EU, koji sad gas plaćaju papreno.

Ipak, ostaje pitanje da li će, i kada Severni tok 2 bude pušten u rad, Rusija imati dovoljno gasa da zadovolji ogromnu svetsku potražnju za ovim energentom ali i da li će možda tražiti nešto zauzvrat od EU, jer ovaj gasovod je, kako je ocenio predsednik Ukrajine, postao vrhunsko političko oružje.

Izvor: RT, Fajnenešl Tajms

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar