Home VestiEkonomija Cena ulja „skočila“ zbog sirovog suncokreta

Cena ulja „skočila“ zbog sirovog suncokreta

by bifadmin

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je cena ulja „skočila“ zbog toga što je porasla i cena sirovog suncokreta od koga se ulje proizvodi.

Nedimović je za televiziju Prva rekao da su cene ulja sada od 165 do 205 dinara po litru.

„Kada cena ulja skoči 10 dinara, pošto prosečno jedna porodica potroši maksimalno četiri litra ulja mesečno, to je četrdeset dinara. Pa to nije ni pola espresa u kafiću“, kazao je Nedimović.

On je naveo da je cena sirovog suncokreta bila 36 dinara po kilogramu, dok je danas oko 60 dinara, i dodao da cena ulja nije povećana proporcionalno ceni sirovog suncokreta, već manje.

„Prošle godine znam da je ulje koštalo između 120 i 140 dinara, sada od 165 do 205 dinara. Činjenica je da je došlo do skoka, ali to prati input“, ocenio je Nedimović

Dodao je i da su cene svih žitarica „podivljale“, što je, prema njegovim rečima, dobro za Srbiju i poljoprivrednike.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

hadži-Aleksandar 11. oktobra 2021. - 07:17

E moj ministre! Iz dana u dan, pokazuješ i dokazuješ koliko pojma nemaš!!! Apsolutno nikakve veze nema cena ulja sa poskupljenjem sirovog suncokreta! Pa bila je i pre neku godinu 170+ dinara, a suncokret 28 (kada je onaj, još jedan u nizu muljatora, Kostić kupio Viktorija grupu i postao monopolista!!!). Nekada je važio paritet 3kg sirovog = 1l ulja. A hoćeš da kažeš da poskupljenje struje, nafte i drugih stvari ne utiče??? Pa pošto je veštačko đubrivo, nafta semena??? Što o tome ne pričaš???

Odgovori

Ostavite komentar