Home VestiEkonomija Emisija obveznica povećala devizne rezerve

Emisija obveznica povećala devizne rezerve

by bifadmin

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 16,8 milijardi evra, što je za 1,2 milijarde evra više u odnosu na kraj avgusta.

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 149 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 14,25 milijardi evra i za 1,1 milijardu evra su veće nego na kraju prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi rezultat  priliva po osnovu dve emisije evroobveznica

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru, rezultat je prvenstveno priliva po osnovu dve emisije evroobveznica u evrima u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi evra. Republika Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu, emitovala „zelenu“ evroobveznicu u nominalnom iznosu od milijardu evra (ročnosti sedam godina, po kuponskoj stopi od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto) i istovremeno petnaestogodišnju konvencionalnu evroobveznicu u evrima u nominalnom iznosu od 750 miliona evra što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra pored pomenute prodaje evroobveznice, ostvareni su i po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu od 165 miliona evra, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 199,6 miliona evra). Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (865,5 miliona evra, od čega je 619,8 miliona evra iskorišćeno za otplatu preostalog dela dolarske evroobveznice emitovane 2011. godine) i odlive po drugim osnovima (ukupno 16,1 milion evra).

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 26,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 577,7 miliona evra i bio je za 26,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.702,5 miliona evra.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto kupila 135 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 1,1 milijardu evra.

Izvor: Danas

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar