Home VestiEkonomija Godišnja inflacija u evrozoni snažno je ubrzala u oktobru, dosegavši najviši nivo u 13 godina

Godišnja inflacija u evrozoni snažno je ubrzala u oktobru, dosegavši najviši nivo u 13 godina

by bifadmin

Godišnja inflacija u evrozoni snažno je ubrzala u oktobru, dosegavši najviši nivo u 13 godina, podstaknuta višim cenama energenata.

To su pokazali podaci Evrostata.

Godišnja stopa inflacije, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), porasla je u oktobru na 4,1 odsto, najviši nivo od jula 2008. godine, pokazuju proračuni evropskih statističara.
U septembru je iznosila 3,4 odsto, prenosi Index.

Cene energenata porasle za 23,5 odsto

Kada se isključe oscilacijama podložne cene energenata, hrane, alkohola i duvanskih proizvoda, iznosila je 2,1 odsto i bila je veća za 0,2 postotna boda nego u septembru.

„Nade Evrope se nisu ostvarile“

Najviše su u mesecu na izmaku porasle cene energenata, za 23,5 odsto u odnosu na prošlogodišnji oktobar, nakon 17,5-postotnog skoka u septembru.

Ubrzan je i rast cena usluga, sa septembarskih 1,7 na 2,1 odsto u oktobru.

Usporio rast cena sveže hrane

Cene industrijskih proizvoda porasle su dva odsto, gotovo istim tempom kao i u septembru, dok je rast cena sveže hrane usporio, sa 2,6 na 1,4 odsto.

Među članicama evrozone najsnažniji rast cena u odnosu na prošlogodišnji oktobar su beležile Litvanija i Estonija, za 8,2 odnosno 7,4 odsto.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, cene su u oktobru bile više za 4,6 odsto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, delom i zbog niske uporedne osnovice u prošloj godini, kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a.

Izvor: Index/B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar