Home VestiEkonomija Greška na kripto platformi omogućila korisnicima kriptovaluta bogatijim za desetine miliona dolara

Greška na kripto platformi omogućila korisnicima kriptovaluta bogatijim za desetine miliona dolara

by bifadmin

Tehnička greška na decentralizovanoj finansijskoj (DeFi) kripto platformi Кompaund upravo je učinila neke korisnike kriptovaluta bogatijim za desetine miliona dolara.

Ova popularna kripto platforma je pristupila prošle nedelje rutinskom ažuriranju koda koji upravlja transakcijama korisnika, ali je tokom apdejtovanja napravljen neki propust zbog kojeg su greškom distriburiani tokeni u vrednosti oko 92,6 miliona dolara nekim korisnicima koji imaju tzv „pametne ugovore“, odnosno naloge za automatski transakciju.

Prema izveštaju CNBC-a, ceh ove greške će biti mnogo veći od prvobitno procenjenog, jer izvorni tokeni Кompaunda, nazvani komp, i dalje „cure“ nekontrolisano, a moguća šteta može dostići 162 miliona dolara.

„Smatrali smo da je katastrofa gotova… ali se ispostavilo da je u riziku mnogo više miliona nego što smo mislili. Oko 162 miliona dolara je u opasnosti nakon što je ažuriranje krenulo naopako“, kaže Robert Lešsner, osnivač Кompound Labsa.

Pretnja svakome ko ne vrati tokene

Кompaund je u sredu kasno uočio „neouobičajenu aktivnost“, kada su žetoni već bili distribuirani, objavila je tv stanica CBS.

Lešner se tada brzo oglasio na Tviteru kako bi ubedio korisnike Кompaunda da vrate neočekivane „zgoditke“, pri čemu je pribegao i pretnjama svakome ko ne vrati tokene, što je u izazvalo polemike o pravilima privatnosti u svetu digitalnog novca, u kojem nema zvaničnog regulatora.

Lešner je prvo napisao da korisnici mogu da zadrže 10 posto sredstava kao bonus, ali je zapretio da će otkriti identitet onih koji ne vrate tokene.

„Ako ste zbog greške u složenom protokolu primili veliku količinu komp tokena molimo vas da ih vratite“, napisao je on na Tviteru, navodeći ID računa. Dodao je da će ih, u suprotnom, zbog prihoda prijaviti Poreskoj upravi, i da će većina biti u nevolji.

Doksing – ili javno otkrivanje informacija poput imena i kućnih adresa – smatra se grubim kršenjem protokola u svetu kriptovaluta, u kojem korisnici obično najviše cene privatnost i odsustvo centralne vlasti.

Cena Кompoundovog tokena komp pala je za oko 4,8 posto, izveštav CNBC.

Izvor: Dnevnik

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar