Home VestiIT i nauka Nova mutacija delta soja još zaraznija

Nova mutacija delta soja još zaraznija

by bifadmin

Novootkrivena mutacija delta soja korona virusa probudila je oprez kod britanskih naučnika jer ima još veći potencijal širenja, ali i mogućnost da donekle zaobiđe prethodno stečeni imunitet.

Nova mutacija naučnicima je poznata kao AY.4.2 a u narodu je već prozvana novom “delta plus varijantom”. Otkrivena je prošlog meseca u Velikoj Britaniji, gde je trenutno timovi naučnika detaljno istražuju. Za kratko vreme proširila se kroz populaciju pa je poslednji put kada je vršeno masovno genetsko sekvenciranje, krajem septembra, od ukupnog broja zaraženih zvanično oko šest odsto otpadalo na ovaj novi soj.

No, pretpostavlja se da je sada broj zaraženih ovim sojem virusa veći i da je on odgovoran za ponovni rast infekcija na Ostrvu. Da podsetimo, Velika Britanija beleži između 40.000 i 50.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

Nekoliko izveštaja pokazuje da se AY.4.2 za 10 do 15 odsto lakše prenosi nego originalni delta soj, ali to još nije zvanično potvrđeno, te ova mutacija još nije proglašena “zabrinjavajućom varijantom”. Ipak, broj novozaraženih je u konstantnom porastu, te sve veći broj lekara apeluje na vlast da uvede antiepidemijske mere.

Skoro 68 odsto britanske potpunacije je revakcinisano. Naučnici smatraju da će vakcinisane osobe biti bolje zaštićene i protiv ovog soja nego nevakcinisane, jer suštinski genetska struktura virusa nije promenjena. Drugim rečima, vakcine rade i protiv “nove delta plus varijante”, samo je pitanje koliko su efikasne u sprečavanju zaražavanja.

Za sada se zna da je ova varijanta korona virusa otkrivena i u SAD, Izraelu i Rusiji.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar