Home VestiIT i nauka Da li treba da se zabrinemo zbog najnovijeg soja korona virusa?

Da li treba da se zabrinemo zbog najnovijeg soja korona virusa?

by bifadmin

Prvo smo bili zabrinuti zbog Delta soja koji je na turneju svetom krenuo iz Indije, a sada smo dobili novu brigu – njegovu apgrejdovanu verziju. Indijske vlasti ovih dana upozoravaju na još opasniji soj pod imenom Delta plus. Međutim, britanski naučnici kažu da je ova ocena doneta prerano, bez detaljnih istraživanja.

Danas je veliki broj indijskih medija upozorio javnost na Deltu plus, najnoviji soj koji je zarazniji od originalne Delte. Kako piše piše Indian Express, novi soj se zapravo zove AY.1 i lakše se “kači” za ćelije pluća.

Prvi put je otkriven u aprilu u Indiji, a do sada je utvrđen kod 40 osoba u tri indijske države. Međutim, tokom najžešćeg talasa zaraze u ovoj zemlji nije bilo kapaciteta da se svi zaraženi testiraju na prisustvo novog soja pa se pretpostavlja da ga je imalo više ljudi. Osim u Indiji, on je otkriven u još devet zemalja sveta – u SAD, Velikoj Britaniji, Portugalu, Švajcarskoj, Japanu, Poljskoj, Nepalu, Rusiji i Kini.

Ipak nema dokaza da je opasniji od Delte

Međutim, britanski naučnici kažu da je rano da se ovaj soj proglašava velikom opasnošću jer još uvek nije zarazio veliki broj ljudi niti je utvrđeno kakvu su kliničku sliku imali ti zaraženi, prenosi BBC. Oni tvrde da je potrebno posedovati biološke i kliničke informacije da bi se neka varijanta virusa proglasila zabrinjavajućem, što je Indija učinila u ovom slučaju. Kako kažu, potrebno je sprovesti istraživanja bar na nekoliko stotina pacijenata kako bi se moglo ustvrditi nešto ovako.

Pored nepostojanja dokaza koliko je opasniji, takođe se ne zna ni kako na njega deluju postojeće vakcine, a ako se ispostavi da deluju, onda on ne bi trebalo da bude toliko zabrinjavajuć. Za sada se zna da Delta plus ima mutaciju zvanu K417N na spajk proteinu, koja već postoji i kod “južnoafričkog” i “brazilskog” soja, te zapravo ne postoje dokazi da je opasniji od njih, odnosno od prave Delte.

Novi soj ima blagu prednost nad originalom zato što se lakše prenosi i na ljude koji su na početku pandemije bili zaraženi i kojima je od tada znatno opao broj antitela, kao i na one koji nisu potpuno vakcinisani. Ipak, sve to ne bi trebalo da predstavlja razlog za paniku, misle Britanci.

Sa njima su saglasne i pojedine kolege iz Indije. No, neki indijski naučnici smatraju da proglašenje Delta plus soja zabrinjavajućim nije imalo za cilj širenje panike, već je rezultat učenja indijskih vlasti na svojim prethodnim greškama. One nisu na vreme reagovale na širenje Delta soja, pa su, čini se, odlučile da sada preduprede novu opasnost.

Foto: Thor_Deichmann, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar