Home VestiPolitika i društvo Od subote kovid propusnice i u Srbiji

Od subote kovid propusnice i u Srbiji

by bifadmin

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa od subote 23. oktobra biti uvedene kovid propusnice, piše Beta.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, izjavila je da će u ugostiteljske objekte od subote, nakon 22.00 sata, moći da udju samo oni koji imaju validne kovid sertifikate, koji će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom.

Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.
Ona je rekla da se kovid sertifikati ne odnose samo na to da je vakcina primljena već može i da bude potvrda da su urađeni tastovi, ali su predviđena vremenska ograničenja do kojih važe.

Ona je, posle sednice Kriznog štaba, rekla da je validan kovid sertifikatak ukoliko je neko primio treću dozu, ili drugu ako nije prošlo više od sedam meseci od druge doze. Takođe i ukoliko je neko preležao koronu, ali da od tada nije prošao isti vemenski period, odnosno sedam meseci.

Validan je i kovid sertifikat ako ako je PCR test negatavan ali ne stariji od 72 sata, kao i negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

Prema njenim rečima, redar će moći da traži uz korona sertifikat lični dokument sa fotografijom izdatom od zvaničnog organa, kao što su lične karte i pasoši, ali će zbog toga Vlada morati da donese uredbu.

Ona je navela da će građani moći da pokažu korid sertifikat u papirnom obliku ili na mobilnom telefonu, kao i da će na njima moći da se proveri kod.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar