Home VestiIT i nauka Orgnostic prikupio pet miliona dolara kroz do sada najveću seed investiciju za domaći startap

Orgnostic prikupio pet miliona dolara kroz do sada najveću seed investiciju za domaći startap

by bifadmin

Beogradski startap Orgnostic prikupio je pet miliona dolara za razvoj HR platforme koja se, pojednostavljeno rečeno, bavi vrednovanjem ljudskog kapitala. Kome to može koristiti i na koji način najbolje opisuje Igor Bogićević, jedan od osnivača ove kompanije: u teoriji, dobrim skaliranjem performansi zaposlenih moguće je povećati efikasnost kompanije između 17 i 40 odsto.

Orgnostic su 2019. godine osnovali Igor Bogićević (osnivač Seven Bridges) i Luka Babić (Infobip) sa ciljem da pomognu kompanijama da izmere potencijal timova zaposlenih, i da organizuju rad u skladu sa istim.
Već po osnivanju startapa uočili su da na tržištu postoji veliko interesovanje za njihov biznis. Bogićević je u razgovoru za BiF rekao: „Koliko su takvi HR alati potrebni kompanijama najbolje pokazuje podatak da mi, kada smo osnovali Orgnostic, nismo jurili investitore, već su oni nas sami kontaktirali“.

I zaista, upravo su prikupili seed investiciju od pet miliona dolara. Glavni investitor u ovoj rundi finansiranja je berlinski fond Earlybird Venture Capital a pored mnogih drugih investitora učestvovali su ponovo i Tihomir Bajić iz Serbian Entrepreneursa i Erik Ris, poznat po knjizi Lean Startup.

Ovo je za sada najveća poznata seed investicija domaćeg tehnološkog startapa. Da podsetimo, seed investicijama prikuplja se početni kapital za testiranje i razvoj određenih proizvoda, što znači da im sada predstoji rad na samoj platformi. Vlasnici Orgnostic-a se nadaju da će ova vest podstaći rast ulaganja i u ostale srpske startape.

„Naravno, mi ćemo sada biti ’pod lupom’ i zaista je bitno kako i šta ćemo uraditi sa novcem koji smo dobili i da ćemo položiti ispit zrelosti koji smo pali pre 10-tak godina sa dolaskom prvih VC fondova u Srbiju“, rekao je tim povodom Bogićević za Startit.

Više o Orgnostic-u možete pročitati u intervjuu sa jednim od njegovih osnivača.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar