Home TekstoviB&F Plus Zašto je direktorka fabrike tekstila dala otkaz i pokrenula proizvodnju maski od ostataka hrane?

Zašto je direktorka fabrike tekstila dala otkaz i pokrenula proizvodnju maski od ostataka hrane?

by bifadmin

Svesna koliko će odlaganje jednokratnih zaštitnih maski zagaditi planetu, jedna Singapuranka razvila je prirodne maske od ostataka hrane i time rešila dva problema – gomilanja odbačenih hirurških maski ali i ogromnih količina hrane koja se baca na otpade. Dodatno, kreirala je sebi novo radno mesto, ovaj put u struci, budući da je završila studije biomedicine.

Zaštitne maske za lice možda trenutno spašavaju živote, ali dugoročno im na neki način i štete, budući da izuzetno zagađuju našu planetu. Širom sveta, na mesečnom nivou troši se 129 milijardi jednokratnih maski. Svakog minuta baca se tri miliona maski. Tako je rešenje za jedan problem zapravo stvorilo drugi.

Ipak, sve je više inicijativa koje nude inovativna rešenja za ovaj problem. Jedno od njih osmislila je i Didi Gan. Ova žena je poreklom iz Singapura, završila je studije biomedicine na Univerzitetu u Melburnu, i radila je kao direktorka jedne tekstilne fabrike u Maleziji. Više nije na toj poziciji, sa dobrim razlogom.

Kada se pandemija iz Vuhana proširila po celom svetu i izazvala do sada neviđenu nestašicu maski, dezinficijenasa za ruke i zaštitnih rukavica, svi smo shvatili koliko smo zavisni od uvoza iz Kine, a Gan i još jednu stvar – da bi maske, da ih ima dovoljno, doprinele ogromnom zagađenju planete. Vrlo brzo je svet omasovio proizvodnju maski, pa se ispostavilo da je bila u pravu.

Poslovna ideja sa trpezarijskog stola

Jednog dana, dok je gledala hrpu ljuski od lešnika za trpezarijskim stolom, setila se svog detinjstva koje je provela u porodičnoj prodavnici sličnoj onome što se kod nas podvodi pod radnje zdrave hrane, gde je od ostataka hrane pravila razne „proizvode“. Tako joj je sinula ideja bi se od njih mogle izrađivati i maske.

Gan je, osim ekološke osvešćenosti, imala i jedan lični motiv. Ona je naime ceo život bila sklona alergijama koje su izazivale različite hemikalije. Zato se trudila da što je više moguće koristi prirodne proizvode.

Svesna da ćemo narednih nekoliko godina svi često morati da nosimo maske, počela je da istražuje po internetu da li postoje prirodne maske sa antimikrobnim svojstvima i pošto ih nije našla, zaključila je da u ovome leži poslovna šansa.

Zatim je dala otkaz na poslu i osnovala kompaniju N&E Innovations. Šest meseci kasnije ova kompanija je već na tržište izbacila maske N95 napravljene od prirodnih materijala, a u narednih pola godine i dezificijens za ruke i radne površine.

Razvojni put prirodnih maski

U početku je Didi Gan eksperimentisala sa ostacima hrane poput semena dinje, pomorandžine i kore drveta durijan. Međutim, rezultati nisu bili zadovoljavajući. Proširila je pretragu i na druge prirodne materijale, i došla do zaključka da kombinacija ostataka od indijskog oraha, zrna soje i ljuski morskih rakova pruža veoma dobru zaštitu od bakterija i virusa, uključujući i SARS-CoV-2 i običan grip.

Od ovih sastojaka je razvila specifični netoksični jestivi premaz i nazvala ga Vikang99. Materijali premazani njime ispuštaju reaktivni kiseonik koji inaktivira viruse i bakterije uništavajući njihov zaštitni ćelijski zid.

Sledeći korak bila je nabavka tekstila za proizvodnju maski od sertifikovanih kompanija koje ga takođe proizvode od prirodnih materijala. Tekstil je premazivala Vikangom99, koji se, kako se ispostavilo, može koristiti i za dezinfekciju ali i za premazivanje nameštaja, pa čak i za prečišćavanje vode.

Zahvaljujući ovom premazu nastale su troslojne maske koje ne štete ni ljudima ni okolini, i mogu se koristiti više puta, odnosno mogu se prati 30 puta a da zadrže efikasnost.

Zatim je trebalo dobiti sertifikat od nadležnih tela da su one bezbedne i efikasne, što je potrajalo više od procesa njihovog kreiranja. I konačno, posle pola godine, maske su se pojavile na tržištu.

U prodaji su se našle u avgustu 2020. po ceni od 15.90 dolara po komadu. Do sada je prodala između 300.000 i 400.000 maski za čiju proizvodnju je iskoristila više od tone ostataka hrane. Započela je sa njihovim izvozom u Nemačku a nada se da će se proširiti i na ostatak evropskog tržišta, gde one, kao i na američkom, ispunjavaju sve bezbednosne standarde.

Tako je jedna uspomena iz detinjstva u kombinaciji sa znanjem i vrednim radom, prerasla u uspešnu poslovnu priču.

Izvor: CNA

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar