Home VestiEkonomija Rast kineske ekonomije najsporiji do sada

Rast kineske ekonomije najsporiji do sada

by bifadmin

Kineska ekonomija je u trećem kvartalu porasla za 4,9 odsto što je njen najsporiji rast ove godine i znatno lošiji rezultat od onog iz prethodnog kvartala koji je iznosio skoro osam odsto. Analitičari za to krive energetsku krizu, ponovno izbijanje pandemije ali i prezaduženost dela privrede, a dodatni razlog mogla bi biti i “socijalna transformacija” kroz koju Kina trenutno prolazi.

Druga svetska ekonomija se u proteklih nekoliko meseci našla pred nekoliko velikih izazova. Jedan od njih je poskupljenje energenata na globalnom nivou zbog kojeg su povećane cene sirovina a samim tim i troškovi proizvodnje.

Istovremeno, zvanični Peking je počeo da vrši pritisak na svoje kompanije da smanje nivo zagađenja prilikom proizvodnje, što im je dodatno poskupelo poslovanje. Dugoročni plan ove države je da do 2060. godine postane karbonski neutralna i sada je ozbiljno krenula u realizaciju ovog plana. Zbog svega navedenog u pojedinim delovima zemlje došlo je do nestašica struje, što je uticalo na ostatak privrede.

Da nesreća nikada ne ide sama, pokazale su i poplave koje su zadesile regiju u kojoj se proizvodi najviše uglja u Kini, zbog čega je porasla i cena ovog energenta.

Svi ovi problemi udruženi imali su veoma negativan uticaj na energetski intenzivne delatnosti, poput proizvodnje cementa, čelika i drugih metala.

Socijalna transformacija

I tu nije bio kraj kineskim problemima. Ispostavilo se da je ogromna kompanija Evergrend, inače gigant u oblasti nekretnina, prezadužena i da je budućnost ove firme pod znakom pitanja. Ova objava pokrenula je lavinu sličnih, posle čega je postalo malo jasnije u kakvoj se situaciji nalazi kinesko tržište nekretnina – prilično sumornoj. Kompanije su počele da najavljuju stečajeve, a država ali i kupci stanova našli su se u dilemi ko će na kraju pokriti njihove dugove.

Posledica ovih dešavanja biće već uočljivo usporavanje u građevinskom sektoru, koje će se odraziti i na mnoštvo drugih delatnosti povezanih sa građevinom.

Međutim, čini se da kineske vlasti nisu mnogo potrešene aktuelnim problemima. One su objavile novi petogodišnji plan razvoja, koji se više fokusira na “socijalnu transformaciju”, a značajno manje na rast ekonomije, koji je u prethodnom periodu bio prioritet. Sada su im u interesu unapređenje standarda građana i održivi rast zasnovan na domaćoj potrošnji. U takvim reformskim naporima, kažu, normalni su kratkotrajni ekonomski šokovi, ali cilj opravdava sredstvo a cilj je jačanje Kine.

Šta tačno donosi „socijalna tansformacija“ i kako će ona biti realizovana, možete čitati na našem sajtu sutra.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar