Home VestiEkonomija Ministarka energetike: Cene struje i gasa ostaju nepromenjene

Ministarka energetike: Cene struje i gasa ostaju nepromenjene

by bifadmin

Iako širom sveta skaču cene struje i gasa, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nas uverava da će one u Srbiji stagnirati, bar do kraja ove grejne sezone i bar za građane.

Što se tiče industrije, o cenama struje i gasa za nju tek treba da se pregovara i to, prema ministarkinim rečima, pojedinačno sa svakim preduzećem.

Ona je u gostovanju na RTS-u rekla da se za eneregtske krize poput ove mora unapred pripremati.

“Cene gasa se nisu desile kao šok, one su počele da rastu još od proleća, a slično je i sa strujom. Javna preduzeća moraju da budu mnogo efikasnija i brža. Njihova obaveza bila je da obezbede energetsku stabilnost, a ne da se zaklanjaju iza predsednika i da ga mole da pregovara sa predsednikom druge države da bi rešio problem. Znalo se i kada EPS ulazi u remonte i morali su da vode računa već u proleće kako će nadomestiti struju, a ne da danas uvozimo 10%. Država će u ovakvim situacijama obezbediti sve za građane ne pitajući za cenu, ali je pitanje da li država treba da stane iza preduzeća koja ne rade svoj posao. Sad je važno da se cene prate i da budemo obezbeđeni sa dovoljnom količinom energije i energenata, a kad se završi kriza da vidimo gde se kasnilo i čija je odgovornost”, rekla je Mihajlovićeva.

Zašto rastu cene gasa i struje?

Cene električne energije i gasa su svuda u svetu porasle, iz nekoliko razloga. Prvi je ubrzan oporavak privrede posle pandemije i rast njene tražnje za električnom energijom, ali i zaokret investitora ka “zelenoj energiji”. Naiem, godinama unazad rasla su ulaganja u obnovljive izvore za proizvodnju struje ali, kada je došlo do naglog rasta tražnje za električnom energijom, ispostavilo se da ovi kapaciteti nisu bili spremni da zadovolje potrebe kupaca.

Još neki razlozi za poskupljenje su hladna zima u Evropi prošle godine tokom koje je potrošeno mnogo zaliha gasa, zatim toplo leto u Aziji kada se isti energent koristio za hlađenje. Istovremeno, smanjen je ruski izvoz gasa u Evropu. Zbog svega navedenog, cena gasa na Starom kontinentu je od januara ove godine porasla za 250 odsto a struje otprilike za trećinu.

Izvor: eKapija, N1, BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar