Home VestiEkonomija Rastu izvoz i uvoz nameštaja od drveta

Rastu izvoz i uvoz nameštaja od drveta

by bifadmin

Srpski proizvođači beleže konstantan rast izvoza proizvoda od drveta, među kojima bitno mesto zauzima i nameštaj, pokazuju podaci PKS-a.

„Izvoz nameštaja od drveta u prvih osam meseci iznosio je 214,2 miliona dolara i povećan je za 34,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je i u segmentu uvoza zabeležen porast od 37 odsto i iznosio je 70,4 miliona dolara“, ističe se u podacima Privredne komore Srbije.

Da bi izvoz nameštaja bio što uspešniji i da bi se proširio na veći broj zemalja, potrebno je da kompanije pažljivo osmišljavaju asortiman i osluškuju različita tržišta. Industrija nameštaja prati svetske trendove, a razlike između zahteva tržišta koje su postojale do pre samo 10-ak godina, sada su mnogo manje, tako da domaće tržište bez većih problema prihvata asortiman prilagođen globalnom tržištu.

Kompanija koja u kontinuitetu proširuje svoje izvozne kapacitete i broj zemalja na kojima izvozi je Forma Ideale, koja dostavlja nameštaj na četiri kontinenta i u više od 80 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike pa čak i do karipskih ostrva, na nekoliko stotina prodajnih mesta širom sveta.

„Najizazovnije je bilo osvajanje tržišta Evropske Unije, kako zbog strogih standarda koje EU norme nameću, tako i zbog izuzetno jake konkurencije. Ipak, svaka zemlja ima svoje specifičnosti, jedno tržište više od udaljenosti određuje nivo konkurencije, kao i navike i preferencije potrošača. Najveći zadatak bio je da naš asortiman prilagodimo širokom spektru kupaca sa kojima sarađujemo, a da pri tome zadržimo visok nivo produktivnosti i konkurentne cene“, ističu u kompaniji Forma Ideale.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar