Home VestiEkonomija Rastuća inflacija, usporavanja globalnog rasta i nedostatka električne energije sve veći problemi u svetu

Rastuća inflacija, usporavanja globalnog rasta i nedostatka električne energije sve veći problemi u svetu

by bifadmin

Prvog trgovačkog dana u oktobru evropske berze su se spustile na najnižu vrednost u poslednja dva meseca.
Snažniji pad cena obeležio je prvi trgovački dan u oktobru i u SAD -u i Aziji. Ulagači su i dalje zabrinuti zbog rastuće inflacije, usporavanja globalnog rasta i nedostatka električne energije u Kini. Zagušenje u globalnim lancima opskrbe još uviek prednjači. Maloprodaja u Nemačkoj u avgustu je porasla za samo 1,1 posto na mesečnom nivou, dok smo na tržištu očekivali rast od 1,5 posto.

Nedavno je Fed objavio moguću prognozu smanjenja otkupa obveznica u novembru, što je u vrlo kratkom razdoblju podiglo prinose na američke desetogodišnje obveznice iznad nivoa od 1,5 posto. Istorijski gledano, to je još uvijek vrlo nizak nivo, ali mnogo veći od 0,51 posto, budući da su prinosi na američke desetogodišnje obveznice bili u aprilu 2020. Fed trenutno najavljuje da će otpisi obveznica potpuno prestati sredinom 2022. godine, što znači da prinosi na 10-godišnje američke obveznice počet će gravitirati prema tri posto.

Ukratko, SAD ulazi u razdoblje rastućih prinosa na dužničke vrednosne papire, što će povećati troškove finansiranja dugova kompanija u dolarima i dodatno će ojačati valutu. Povećanjem prinosa na državne obveznice povećava se oportunitetni trošak svih ostalih vrednosnih papira na tržištu, što ih čini jeftinijima. Posebno danas, skuplji sektori na tržištu deonica, za koje očekujemo visoku dobit u budućnosti, poput tehnološkog sektora, biće mnogo više pod pritiskom s rastom prinosa obveznica nego tradicionalniji sektori.

Pritisci cena i dalje su prisutni u evrozoni

Pritisci cena i dalje su prisutni u evrozoni i verovatno neće prestati vrlo brzo zbog visokih cena energije. Uprkos stagnaciji u lancima snabdevanja, ekonomija evrozone približava se veličini od pre pandemije, no septembarski PMI indeksi pokazali su da se tempo oporavka dodatno usporio krajem trećeg tromesečja. Usporavanje oporavka primećeno je i u industrijskom i u uslužnom sektoru.

Na oboje je uticalo produženo vreme isporuke, a uslužni sektor trpio je danje negativne posledice zbog delta soja koronavirusa. Naravno, očekuje se rast BDP-a za evropodručje u trećem tromesečju (u odnosu na drugo tromesečje), a pokazatelji PMI-a ukazuju na rast inflacije u narednim mesecima, koja će verovatno biti uvelike prolazna.

Evropsko tržište rada takođe ukazuje na nastavak oporavka. Prema desezoniranim podacima, stopa nezaposlenosti u evrozoni u avgustu je iznosila 7,5%. To je 0,1 postotni bod manje u odnosu na jul i 1,1 postotni bod manje nego u avgustu prošle godine.

Problemi s lancima snabdevanja verovatno će se povući u sedeću godinu. Nemački proizvođač automobila Opel zatvoriće jednu od svojih fabrika u Nemačkoj do početka 2022. godine. Razlog je globalna nestašica čipsa, što onemogućuje proizvodnju. U slučaju zagušenja opskrbnog lanca, videt ćemo i veće cene prirodnog gasa i uglja, na što se Nemačka posebno oslanja u evrozoni zbog snažnog industrijskog sektora. Stoga možemo očekivati da će problemi u nemačkom industrijskom sektoru dodatno otežati oporavak.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar