Home Promo RNIDS: Onlajn panel diskusija „Bezbedan sajt – bezbednija e-trgovina“ 21. oktobra

RNIDS: Onlajn panel diskusija „Bezbedan sajt – bezbednija e-trgovina“ 21. oktobra

by bifadmin

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 21. oktobra organizuje onlajn panel diskusiju „Bezbedan sajt – bezbednija e-trgovina“. Prenos diskusije biće realizovan putem platforme Jutjub i sledećeg linka, a počinje u 11 časova.

Tokom oktobra, Evropskog meseca sajber bezbednosti, nemoguće je ne postaviti pitanje raste li sa brojem e-prodavnica i potencijal za sajber incidente? Koliko bezbedno firme trguju i kupci kupuju onlajn? Kako zaštititi poslovanje i kupce na internetu?

Ako preduzeće do sada nije poseglo za trgovinom na internetu pitanje je dana kada će to učiniti sudeći prema rastu koji e-trgovina beleži u Srbiji. Tokom 2020. godine e-komerc je oborio sve rekorde, međutim taj trend se nastavlja, a u analizi podataka Narodne banke Srbije koju je napravila E-komerc asocijacija Srbije, u prvoj polovini 2021. godine broj dinarskih transakcija plaćenih karticom onlajn veći je za 91% u odnosu na isti period prethodne godine, a vrednost dinarskih transakcija je duplirana.

Panel diskusija „Bezbedan sajt – bezbednija e-trgovina“ ima za cilj da preduzeća koja se tek upuštaju u trgovinu na internetu informiše o tome kako da internet što bezbednije koriste u poslovanju. Tokom diskusije razmatraće se kakve greške preduzeća prave prilikom izrade sajtova, kako da o svojim sajtovima brinu i kako da ih štite, kako da što bezbednije prodaju, komuniciraju, načelno, posluju na internetu.

Petar Kordić, Live škola WordPress-a, marketar u pozadini, stručnjak za WordPress sajtove na prvoj liniji, godinama se bavio „sajtovskom virusologijom“ i otklanjanjem problema u kojima su se preduzeća našla usled činjenice da im je sajt hakovan. Svoja iskustva prenosi polaznicima škole koju je osnovao, a publika panel diskusije imaće prilike da čuje koje greške se mogu izbeći, šta je potrebno da firma zna da bi mogla da kontroliše rad ljudi unajmljenih da brinu o sajtu i kako da sajtovi na WordPress platformi budu što bezbedniji.

Da li i koliko preduzetnik brine u startu o bezbednosti svog e-šopa, koliko je važna uloga dobrog divelopera ili agencije koja održava sajt da ne dođe do incidenta? Imaju li preduzetnici, zauzeti brigom o dnevnom poslovanju, vremena da se posvete i ovoj temi? Svoja iskustva će sa publikom podeliti Nikola Radojčić, suvlasnik dizajnerskog studija Braća burazeri i brenda Dechko Tzar čiji se proizvodi zahvaljujući e-šopu prodaju i na tržištima van Srbije.

Ako je zaštita naziva domena putem kog se pristupa sajtu ili e-prodavnici A, šta je onda B? Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT servisa RNIDS-a, stručnjak za bezbednost i stabilnost kompleksnih IT sistema i infrastrukture, predstaviće abecedu osnovne zaštite veb-aplikacija i pružiti savet kako da preduzeća, bez obzira na veličinu, obave osnovne aktivnosti zaštite svojih onlajn resursa.

E-trgovina, elektronska plaćanja i digitalni poslovni modeli su ekspertiza Aleksandra Birovljeva koji je tokom godina sarađivao sa najvećim e-komerc trgovcima, bankama prihvatiocima platnih kartica, kompanijama za onlajn klađenje, i koji je imao prilike da primeni neke od specifičnih oblika e-plaćanja koje su promenile onlajn tržište (tokenizacija platnih kartica, plaćanje „jednim klikom“ i dr). Od Aleksandra očekujemo savete o tome kako postaviti svoju e-prodavnicu i regulisati onlajn plaćanje što jednostavnije i bezbednije – i za prodavce i za njihove kupce.

Razgovor vodi i panel moderira Jelena Opačić, direktorka kompanije mCloud – hosting provajdera i ovlašćenog registra RNIDS-a, koja će diskusiji dati vredne uvide sa aspekta firmi koje pružaju usluge hostinga za e-trgovine brojnih preduzeća.
Iako ovogodišnjoj panel diskusiji publika neće fizički prisustvovati, već će razgovor biti prenošen putem strima, pitanja učesnicima panela moguće je postaviti na imejl adresu pitanja@rnids.rs ili putem četa tokom emitovanja programa.
Svakog oktobra RNIDS organizuje događaj čija je tema bezbednost na internetu i time se pridružuje panevropskoj kampanji „Evropski mesec sajber bezbednosti“ čiji je inicijator ENISA (Evropska agencija za bezbednost mreža i informacija), a koja ima za cilj podizanje svesti o pretnjama na internetu, načinima zaštite od pretnji i što bezbednijoj upotrebi interneta.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar