Home VestiEkonomija Upozorenje iz kabineta britanske centralne banke: Kriptovalute mogu izazvati novu finansijsku krizu

Upozorenje iz kabineta britanske centralne banke: Kriptovalute mogu izazvati novu finansijsku krizu

by bifadmin

Zamenik guvernera britanske centralne banke smatra da kriptovalute, ukoliko ne budu podvrgnute čvršćoj regulativi, mogu izazvati globalnu finansijsku krizu poput one iz 2008. godine.

Džon Kanlif, zamenik guvernera Banke Engleske, izjavio je da je vrednost kripto-tržišta za samo pet godina porasla sa 16 miliona dolara na 2,3 biliona, koliko vredi danas. Njega to podseća na rast vrednosti tržišta hipotekarnih kredita koja je 2008. godine, pred svoj slom, iznosila 1,2 biliona dolara.

“Kada vrednost bilo čega u finansijskom sistemu raste tako brzo, pri čemu se taj rast dešava u neregulisanom prostoru, finansijske vlasti moraju da se pozabave time”, rekao je on. Kanlif smatra da bi tržište kriptovaluta trebalo da bude zakonski regulisano ali ističe da ni u tome ne bi trebalo preterivati kako se ne bi obeshrabrilo uvođenje inovacija u finansijski sektor. On smatra da tehnologija na kojoj su zasnovane kriptovalute ima mnogo toga da ponudi, samo je treba oprezno koristiti.

Po njegovom i po mišljenju guvernera Banke Engleske koji je to već više puta spomenuo, kriptovalute nemaju pravu vrednost i redovno beleže izuzetno velike fluktuacije, što ugrožava stabilnost finansijskih tržišta svuda u svetu. Kanlif podseća da na njihovu vrednost može uticati čak i jedna izjava nekog milijardera, poput Ilona Maska, ili odluka jedne zemlje da ih proglasi nezakonitim, što predstavlja veliki rizik za investitore.

Da su se zadržale samo u digitalnom svetu, onda kriptovalute ne bi predstavljale veliku opasnost za finansijski sistem, smatra on. Ali sada su isprepletane i sa tradicionalnim poslovanjem banaka i drugih privrednih organizacija. Takođe, sve više institucionalnih investitora ulazi na ovaj teren. A svaki teren na kojem cirkulišu velike svote novca potrebno je regulisati i nadzirati, kaže zamenik guvernera.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar