Home VestiPolitika i društvo U Severnoj Irskoj vlada nestašica klovnova, cirkusi u problemu

U Severnoj Irskoj vlada nestašica klovnova, cirkusi u problemu

by bifadmin

Pandemija korona virusa je, osim što je intenzivirala nestašicu zdravstvenih radnika, majstora, vozača kamiona i drugih deficitarnih profesija, prouzrokovala nestašicu klovnova i velike probleme cirkuskoj industriji. Bar u Severnoj Irskoj.

Na nju se Ajriš tajmsu požalio Dejvid Dafi, suvlasnik Dafi cirkusa, inače predstavnik šeste generacije u ovom porodičnom poslu. Taj cirkus je u ovoj zemlji preživeo građanski i rat za nezavisnost, ali korona bi mu mogla doći glave.

Trenutno ga, osim nemogućnosti da izvođači nastupaju, muči i konstantan odliv kadrova, od čega su najdeficitarniji klovnovi. Dafi ne može da nađe radnu snagu u ovoj delatnosti pa apeluje na svoje sugrađane da se oprobaju u klovnovskom zanimanju. Kako on tvrdi, početkom pandemije, kada su počela zaključavanja u mnogim zemljama, cirkuski izvođači, koji su u velikom broju stranci, vratili su se u svoje domovine. U ostatku Evrope ograničenja su ranije ukinuta nego u Severnoj Irskoj, i zato su ostali tamo.

Cirkuske predstave i dalje nije moguće održavati u ovoj zemlji. U Severnoj Irskoj su još na snazi stroge antiepidemijske mere zbog kojih pomenuti cirkus nije radio čak 500 dana. Održavanje događaja u zatvorenom na kojima prisustvuje veliki broj ljudi će biti moguće tek od 4. oktobra a Dafi cirkus će možda početi sa radom 22. oktobra. A možda i u martu naredne godine. A možda i nikada.

Spuštanje zavese

Dafi kaže da su ulaganja u svaku predstavu toliko velika da se ne isplati “podizati šatore” onda kada je upitno da li će doći dovoljno publike da bi cirkus bio na nuli. Problem je i osiguranje, koje je za cirkuse izuzetno skupo, a koje je već bilo pauzirano tokom prethodnog perioda. Ukoliko cirkus sada počne sa radom pa onda opet, zbog novog talasa širenja zaraze, bude morao da se zatvori, neće biti u mogućnosti da opet pauzira osiguranje čiji troškovi iznose između 35.000 i 60.000 evra godišnje.

Zbog svega navedenog, pitanje je da li će poznati irski cirkus, koji ove godine slavi 150 godina postojanja, uopšte dočekati sledeću.

Izvor: Irish Times

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar