Home VestiPolitika i društvo Za 12 godina selfiji odneli 379 života

Za 12 godina selfiji odneli 379 života

by bifadmin

Zbog pravljenja selfija na rizičnim mestima, samo u prvih sedam meseci ove godine u svetu je poginula 31 osoba, što predstavlja jednu smrt svake nedelje, stoji u studiji Fondacije iO koja je specijalizovana za tropsku i putničku medicinu.

Kako piše Sputnik, od januara 2008. godine do jula prošle godine, najmanje 379 ljudi umrlo je u svetu zbog fotogafisanja sebe na opasnim mestima ili sa opasnim životinjama. To znači da u proseku, na svakih 13 dana selfiranje odnese po jedan život.

Na listi koju čini više od 50 država, najviše umrlih je registrovano u Indiji (100), Sjedinjenim Američkim Državama (39) i Rusiji (33), dok Španija sa 15 preminulih deli šesto mesto sa Australijom.

Autori studije su identifikovali i deset mesta na svetu sa najviše stradalih.

To su, bez redosleda po broju slučajeva, vodopadi Nijagare (na granici između SAD i Kanade), Veliki Kanjon (SAD), Čarko del Buro (Kolumbija), plaža Penja (Brazil), vodopad Mlango (Kenija), Uralske planine (Rusija), Tadž Mahal i dolina Dudpatri (Indija), ostrvo Nusa Lembongan (Indonezija) i arhipelag Langkavi (Malezija).

U izveštaju stoji i da je ovaj trend na kratko prekinut prošle godine, zbog pandemije, ali je u 2021. ponovo krenuo uzlaznom putanjom.

Izvor: Sputnik

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar