Home VestiIT i nauka Zašto je Fejsbuk promenio ime?

Zašto je Fejsbuk promenio ime?

by bifadmin

Vlasnik Fejsbuka, Mark Zakerberg, nedavno je saopštio javnosti da će se ova firma ubuduće zvati Meta. Sada se nagađa šta je motiv za tako naglu i veliku promenu.

Pojedini analitičari tvrde da je ovo pokušaj rebrendiranja Fejsbuka zbog brojnih skandala vezanih za ovu kompaniju, počev od kršenja privatnosti korisnika na samom početku njegovog rada, preko prodaje korisničkih podataka u kasnijem periodu, zatim monopolskog ponašanja, uticaja na rezultate izbora u određenim zemljama, nedovoljno strogu borbu protiv širenja (Fejsbuku isplativih) dezinformacija isl. Cilj je, kažu oni, da kompanija stekne nešto bolju reputaciju.

No, ako pitate Zakerberga zašto je Fejsbuk postao Meta dobićete odgovor da se ovde ne radi o prošlosti već o budućnosti. Naime, Meta bi trebalo da asocira na “metaverzum”.

U metaverzumu ćete moći da radite gotovo sve što vam padne na pamet – da se družite sa prijateljima i porodicom, radite, učite, zabavljate se, kupujete ili kreirate, ali i da stvarate nove doživljaje koji se ne uklapaju u ono o čemu razmišljamo kad smo za računarima ili na telefonima. I sve to iz svoje kuće. Metaverzum je nešto više od društvene mreže, to je neka nova stvarnost.

„Vrlo brzo moći ćete da se odmah teleportujete kao hologram kako biste bili u kancelariji bez putovanja na posao, na koncertu sa prijateljima ili u dnevnoj sobi svojih roditelja da biste se družili“, navodi Cukerberg i smatra da će metaverzum otvoriti više mogućnosti bez obzira na to gde živimo. „Moći ćete da potrošite više vremena na ono što vam je važno, skratite vreme u saobraćaju i smanjite zagađenje vazduha na taj način“.

Izvor: Gardijan, Smartlife, BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar