Home VestiIT i nauka Otopljavanje leda oslobađa i nove viruse i bakterije

Otopljavanje leda oslobađa i nove viruse i bakterije

by bifadmin

Globalno odmrzavanje leda nije opasno za nas samo zato što oslobađa metan i ugljen-dioksid koji dodatno pogoršavaju klimatske promene, već i zbog bakterija i virusa koji su zarobljeni u njemu, a koji će uskoro biti “na slobodi”.

Permafrost je zemljište koje je konstantno smrznuto, dakle i zimi i leti. Budući da ga je sve manje jer se zbog klimatskih promena veoma brzo zagreva planeta, ekološki aktivisti stalno pozivaju na smanjenje emisije štetnih gasova kako bi bar ublažili zagrevanje ako već ono ne može da se zaustavi. Ali šta će se desiti ako im to ne pođe za rukom?

Grupa naučnika je istraživala koje sve opasnosti sa sobom nosi odleđivanje permafrosta i došla do zanimljivih otkrića koja je objavila u časopisu Nature Climate Change.

Samo tokom ovog leta oni su otkrili brojne patogene na jednom glečeru na Tibetu. Tu je bilo 28 novih virusa opasnih za čoveka zato što ih naše telo uopšte ne prepoznaje i nema odbranu od njih, kao ni farmaceutska industrija koja još nije stvorila antibiotike na koje ne bi bili otporni. Slično je i sa novootkrivenim bakterijama. Međutim, ovo je samo jedan glečer. A permafrosta ima širom planete.

Samo u ledu Sibira je do sada otkriveno preko 100 mikroorganizama koji su rezistentni na postojeće antibiotike. Nisu svuda sprovođena ovakva istraživanja, ali gde god jesu u ledu su pronađeni patogeni. Jednog dana, kada perfmafrost u tim delovima sveta nestane, ovi virusi i bakterije će početi da se šire svetom.

Kao da ovo nije dovoljno loša vest, osim bakterija i virusa, zbog odleđivanja nam preti i oslobađanje radioaktivnog otpada koji je zarobljen u ledu Arktika od pedesetih godina prošlog veka kada je Sovjetski Savez tamo sprovodio ekeperimente. Taj otpad sadrži plutonijum i radioaktivni cezijum.

Izvor: Gizmodo

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar