Home VestiEkonomija Astra Zeneka će ipak početi da zarađuje od vakcine protiv Kovida-19

Astra Zeneka će ipak početi da zarađuje od vakcine protiv Kovida-19

by bifadmin

Pred lansiranje vakcine protiv Kovida-19 na tržište, Astra Zeneka odrekla se profita od njene prodaje. No, pre nekoliko dana je objavila da će ipak ubuduće podići njenu cenu, mada će i sa tim poskupljenjem ova vakcina i dalje koštati manje nego mnoge konkurentske.

Švedsko-američka kompanija objavila je da će svet morati da se navikne da živi sa korona virusom, odnosno da će njihova klijentela nastaviti da naručuje vakcine. Astra Zeneka je trenutno u pregovorima sa nizom zemalja koje planiraju da i naredne godine kupuju vakcine od nje. Pitanje je međutim po kojoj ceni.

Da podsetimo, ova kompanija razvila je vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oksford i obavezala se da će je tokom pandemije prodavati po proizvodnoj ceni. Sada međutim stiže drugačija vest. Astra Zeneka će odluku da ne zarađuje na pomenutoj vakcini poštovati samo kada su naručioci siromašne zemlje, ali će sa drugim državama poslovati na komercijalnoj osnovi.

“Ovaj projekat smo započeli kako bismo pomogli svetu, međutim znali smo da ćemo u nekoj fazi našeg poslovanja morati da promenimo cenovnu politiku”, rekao je direktor švedsko-američke kompanije Paskal Soriot i dodao da ipak ni u narednom periodu njihova vakcina neće biti preskupa jer im je cilj da bude svima dostupna.

On očekuje da će ovaj virus postati endemska pojava sa kojom ćemo naučiti da živimo.

Što se tiče drugih lekova ove kompanije, nekoliko njih beleži veoma dobre kliničke i prodajne rezultate pa se očekuje da će i oni Astra Zeneki podići vrednost u narednom periodu.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar