Home VestiEkonomija Coface: EPS Beograd prvi na listi 50 najboljih balkanskih kompanija

Coface: EPS Beograd prvi na listi 50 najboljih balkanskih kompanija

by bifadmin

Na novoj listi 50 najboljih preduzeća sa Balkana koju je objavio Coface, prvo mesto zauzelo je naše javno preduzeće EPS Beograd. Na listi su inače kotirane kompanije iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore.

Iz Coface-a konstatuju da je korona-kriza u 2020. negativno uticala na ekonomije balkanskih zemalja u kojima je smanjena tražnja, a pali su i prihodi od turizma. Međutim, u trećem kvartalu prošle godine u ovim državama započet je ekonomski oporavak podstaknut otvaranjem privreda ali i uzletom globalne trgovine. Oporavak je bio nestabilan zbog novih talasa zaraze, ali se ubrzao od drugog kvartala 2021. godine.

Dodaju da veliku pretnju oporavku ekonomije u ovim zemljama predstavaju niske stope vakcinacije, zbog kojih se s vremena na vreme beleži veliki rast broja novozaraženih, koji ometa privredni oporavak. Čak i Slovenija, koja je članica EU i koja je vakcinisala najviše svojih građana, nije imunizovala ni 50 odsto svoje populacije. Ostali su još gori.

Rangiranje zemalja

Na prvom mestu po broju kompanija na Coface-ovoj listi nalazi se Slovenija sa 16 preduzeća, obrtom od 17.375 miliona evra i profitom od 208 miliona.

Sledi je Srbija sa svojih 15 kompanija, obrtom od 12.132 miliona evra i profitom od 267 miliona.

Na trećem mestu je Hrvatska sa takođe 15 kompanija, a iza nje nalaze se Bosna i Hercegovina (tri kompanije), Severna Makedonija (jedno preduzeće) i Crna Gora koja je bez predstavnika na ovoj listi.

Najbolje kompanije

Na prvom mestu liste nalazi se JP EPS Beograd, koji je u 2020. imao obrt od 2.382 miliona evra, što je rast od jedan odsto u odnosu na 2019. Njegov profit prošle godine je iznosio 110 miliona evra, što je rast od neverovatnih 252 odsto.

Na drugom mestu nalazi se slovenački Petrol sa obrtom od 2.339 miliona evra, koji je bio niži za 34 odsto u odnosu na 2019.

Treće mesto liste zauzima takođe slovenačka kompanija Holding Slovenske Elektrarne.

Slede ih hrvatska INA, severnomakedonski Djonson Meti Doel, slovenačka Krka, naš NIS, slovenački Revoz, i hrvatski Konzum.

Među našim kompanijama na ovoj listi nalaze se i Delhaize Serbia, Tigar Tyres, Telekom Srbija, Mercator-S, Nelt, Infrastructure Development and Construction, Srbijagas, Zijin Bor Copper, HBIS Group Serbia, Lidl Srbija, Poenix Pharma i Mercata iz Novog Sada.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar