Home VestiPolitika i društvo Digitalni zeleni sertifikati kompatibilan sa EU počeće da se izdaje od petka

Digitalni zeleni sertifikati kompatibilan sa EU počeće da se izdaje od petka

by bifadmin

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je za N1 da će digitalni zeleni sertifikati kompatibilni sa Evropskom unijom početi da se izdaju od petka, kao i da će se skeniranjem QR koda na potvrdi dobijati podaci da li su građani primili vakcinu, radili testove ili preležali kovid.

Jovanović kaže da je odluka koju je Evropska komisija donela (o priznavanju srpskog sertifikata) potvrda onoga što je rađeno u prethodna dva meseca – usklađivanje informacionog sistema EU sa Srbijom, odnosno da potvrda bude čitljiva skeniranjem koda i u zemljama EU.

Jovanović je objasnio u čemu se novi dokument razlikuje od sadašnjeg digitalnog zelenog sertifikata.

„Ima potpuno drugačiji izgled, logiku i QR kod, tako da će građanima od petka ujutru na portalu e-Uprave biti dostupna nova ulsuga. Pored domaćeg digitalnog zelenog sertifikata, građani će imati novu uslugu koja će se zvati digitalni zeleni sertifikat EU kompatibilan, a razlika je jer EU zahteva za svaku vakcinu i svaki test poseban dokument i oni imaju određena pravila koja se razlikuju od naših kada je reč o učlitavanju QR koda“, pojasnio je direktor Kancelarije za e-Uparvu.

Dodano objašnjava da je prikaz podataka na ta dva sertifikata drugačiji, odnosno da naša potvrda sadrži sve informacije na jednom mestu, dok je evropska takva da za svaki „događaj“ postoji poseban.

Države članice EU postavljaju različite uslove

„Struktura QR koda je drugačija. Građani koji nameravaju da putuju u zemlje EU treba od petka da apliciraju i dobiju EU sertifikat“, kaže Jovanović.

Navodi da u Srbiji i dalje može da se koristi i stari digitalni sertifikat, ali će kao kovid propusnica moći da se koristi i EU komaptibilni.

„To važi i za ljude koji dolaze iz EU u Srbiju, biće omogućeno očitavanje na granici, ali i naši građani će moći da se kreću s njim“, rekao je.

Ponavlja da je to dokument koji pokazuje koje ste i koliko vakcina primili, ali da svaka zemlja ima svoju odluku i drugačije tretira vakcine i da zato oni koji putuju treba da se informišu na stranicama zemalja ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić je rekla da će sa tim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope.

Podsećamo, odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU danas stupa na snagu. Odluka ne znači da će srpski državljani, koji poseduju digitalni zeleni sertifikat, automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, pošto ona ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju.

Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti. Pregled ograničenja po državama dostupan je na sajtu https://reopen.europa.eu/en.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar