Home VestiPolitika i društvo Facebook tinejdžerima plaća da koriste aplikaciju putem koje ih špijunira

Facebook tinejdžerima plaća da koriste aplikaciju putem koje ih špijunira

by bifadmin

Facebook plaća tinejdžerima 20 dolara (oko 17,4 eura) mesečno kako bi dobio potpuni pristup njihovim mobilnim telefonima, piše The Verge.

U poslednje tri godine najveća društvena mreža vodi “Projekat Atlas” putem kojeg regrutuje honorarce između 13 i 25 godina koji su voljni da na svojim telefonima instaliraju aplikaciju Facebook Research, a koja prati svu njihovu aktivnost za plaćeni iznos od 20 dolara mesečno.

Same korisnike aplikacije Facebook traži putem nešto popularnijih društvenih mreža među tinejdžerima, Instagramu i Snapchatu. Tamo je kompanija tražila korisnike između 13 i 17 godina za “plaćeno istraživanje o društvenim mrežama”, pisalo je u oglasu. Uz to, pri prijavi nigde nije bilo navedeno da tzv. istraživanje provodi Facebook, prenosi Jutarnji list.

Research aplikacija zahteva da njeni korisnici instaliraju prilagođenu potvrdu koja Facebooku pruža mogućnost da vidi korisnikove privatne poruke, emailove, pretraživanja na internetu, aplikacije koje koristi i sve ostale podatke korisnika kao i svu aktivnost koju obavljaju na svojim mobilnim telefonima. Uz to, kompanija je zatražila od korisnika aplikacije da slikaju i pošalju svoju istoriju naručivanja na Amazonu.

Prepoznavanje potencijalne konkurencije

Dodatno, prikupljeni podaci su se pokazali veoma vrednima za Facebook pri prepoznavanju potencijalne konkurencije koju je, kako bi sprečio njihovo širenje i popularnost, kompanija kupila ili jednostavno kopirala njihove prednosti.

Ranije je te podatke kompanija prikupljala putem aplikacije Onavo Protect, no nakon što se Apple prošlog leta požalio da aplikacija krši pravila privatnosti App Storea, On je uklonjen iz Appleove prodavnice za aplikacije.

S obzirom da Facebook nije hteo da prestane da prikuplja podatke s korisnikovih telefona, program se nastavio pod novim imenom koje Apple (još) nije zabranio.

“Poput mnogih drugih kompanija pozivamo ljude da učestvuju u istraživanju koje nam pomaže pri identifikaciji problema i usavršavanju naše platforme. Budući da to istraživanje ima za cilj bolje shvatanje kako ljudi koriste svoje mobilne uređaje, ne planiramo da ga prekinemo”, objasnili su iz Facebooka.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar