Home VestiEkonomija Gubitaš kupio poslovni komleks IMT

Gubitaš kupio poslovni komleks IMT

by bifadmin

Preduzeće ABL Solvent koje je za 8,3 milijardi dinara, što je oko 70,6 miliona evra, kupilo poslovni kompleks IMT-a na Novom Beogradu, završilo je poslovnu 2020. godinu sa gubitkom od 14,4 miliona dinara, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE. 

Preduzeće koje je postalo vlasnik imovine nekadašnje svetski priznate fabrike mašina i traktora ima pet zaposlenih, a pretežna delatnost mu je “ostale nepomenute finansijske usluge”. Poslovni prihodi ABL Solventa smanjili su se 99,73 odsto u prošloj godini u odnosu na 2019. i iznosili su svega 182.000 dinara, navodi VOICE.

Parcela od 357.993 kvadratnih metara i više desetina objekata

ABL Solvent osnovan je 2012. godine i menjao je vlasničku strukturu često u poslednjih godinu dana.

„Sadašnji vlasnik Davor Macura preuzeo ga je pre nepunih mesec i po dana, 14. oktobra, i već je uspeo da iz stečaja kupi imovinu nekadašnjeg giganta Industrije mašina i traktora. Reč je o biznismenu koji je vlasnik ili direktor u devet pravnih lica, među kojima je Alta pej grupa (Alta Pay Group), odnosno Alta banka Beograd“, ukazuje VOICE.

Macura se, pokazalo je istraživanje VOICE-a, za kupovinu kompleksa IMT-a, zadužio za sedam milijardi dinara kod AIK banke, koja je u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića.

„Javno nadmetanje za imovinu IMT-a održano je 22. novembra, a 19. novembra AIK banka je podnela APR-u prijavu za upis založnog prava. Zaloga se odnosila na stečajnu masu IMT-a, kao i na celokupan Macurin udeo u firmi koja je privatizovala IMT. Kako se navodi u podacima o zalozi, dan dospelosti potraživanja je 25. decembar ove godine. U slučaju da firma ALB Solvent, odnosno Davor Macura ne vrate dugovanje, vlasnik kompleksa IMT-a postala bi Kostićeva AIK banka, na taj način što bi po osnovu ugovora o zalozi stekla 100 odsto udela u firmi ABL Solvent koja je privatizovala IMT“, navodi VOICE.

U stečajnoj masi IMT-a, u ulici Zemunska 26 na Novom Beogradu, nalazio se kompleks koji obuhvata parcelu od 357.993 kvadratnih metara i više desetina objekata. ABL Solvent ga je kupio po početnoj ceni od 8,3 milijarde dinara, a depozit je iznosio 3,3 milijarde dinara.

Kupac imovine IMT-a ABL Solvent raspolaže ukupnom aktivom od 17.060 evra

VOICE podseća da je, prema planu detaljne regulacije koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda prošlog meseca stavio na javni uvid, na parcelama na kojima je, pored drugih fabrika, bio i IMT, predviđena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa od više od 5.000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijalnog sadržaja.

To atraktivno zemljište po mnogima bilo je presudno u rešavanju pitanja daljeg poslovanja IMT-a, čuvene fabrike koja je pred devedesete godine prošlog veka proizvodila 45.000 traktora i 35.000 priključnih mašina, između ostalog i američkog “fergusona”. Investitori koji su iskazivali zainteresovanost za već ruiniran IMT zapravo su merkali njegovu imovinu, to jest vredan plac.

Kupac imovine IMT-a ABL Solvent raspolaže ukupnom aktivom od 17.060 evra

„Tom imovinom sada gazduje Davor Macura, koji je ujedno i vlasnik i zastupnik ogranka Alta pej grupe, potom vlasnik (i direktor do prošle godine) preduzeća Kampari internešenel (Campari International doo), direktor i stvarni vlasnik firme Alta gold, direktor Forum vizije, i vlasnik i direktor firme Alston (Alstone). Ovaj biznismen takođe je i zastupnik i stvarni vlasnik Udruženja menjača Srbije i Beograda, predsednik je Upravnog odbora Alta banke i indirektni vlasnik Danica parka. Ranije je bio vlasnik i direktor preduzeća Kengur (Kengur Resort)“, navodi VOICE.

Među ovim preduzećima malo koje ima dobre poslovne pokazatelje.

„Kupac imovine IMT-a ABL Solvent raspolaže ukupnom aktivom od 17.060 evra i nema imovine. Alta gold nema zaposlenih, a lane je imala neto gubitak od 8.011 evra. Alta holding imao je neto dobitak od svega 76 evra u 2020. godini i takođe nije imao nijednog zaposlenog. Izdvaja se Alta pej grupa sa lanjskom neto dobiti od 918.079 evra, vrednom imovinom i 61 zaposlenim“, piše ovaj istraživački portal.

Alta pej grupa javnosti je postala poznatija kada je 2019. godine za oko pet miliona evra preuzela 28,5 odsto državnog udela u Jumbes banci.

Prema podacima sa sajta Alta pej grupe, reč je o firmi koja se bavi menjačkim poslovima, poslovnima platnog prometa, otkupom zlata, transferom novca, kao i trgovinom elektronskim novcem. VOICE navodi da nije poznato čime se tačno bavi ABL Solvent, novi vlasnik kompleksa koji je pripadao IMT-u – pošto kompanija nema sajt.

IMT je osnovan 1947. godine, a zatvoren 2015.

Najsvetliji dani IMT-a, industrije koja je imala 9.800 radnika, bili su kada je otkupljena licenca “fergusona”. Do 2015, kada je pokrenut stečaj, na svetsko tržište isporučeno je više od 780.000 traktora.

Pre tri godine IMT je prodat za 66,8 miliona dinara (manje od 660.000 evra) indijskom proizvođaču “Tafe”. Ovaj proizvođač dobio je pravo na brend, odnosno intelektualnu svojinu IMT-a, kao i nekretnine u Jarkovcu kod Sečnja. “Tafe” je jedini učestvovao na toj aukciji, a potom je najavio višemilionsku investiciju, s ciljem da se dostigne proizvodnja od 10.000 traktora, uz direktno i indirektno zapošljavanje oko 800 radnika.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar