Home VestiPolitika i društvo Srpska mućkalica u japanskim prodavnicama

Srpska mućkalica u japanskim prodavnicama

by bifadmin

U japanskim samoposlugama i drugim prodavnicama hrane od 3. decembra pojaviće se u prodaji gotovo jelo srpska mućkalica. Ovo je prvi put da se jedno naše nacionalno jelo prodaje na odeljenjima gotove hrane u Japanu, piše sajt Japanorama.

Mućkalicu je proizvela kompanija Macubara Fuds (Matsubara Foods) iz grada Fukuoka, okrug Higaši. Upakovana u veoma jednostavno dizajnirano pakovanje na kojem je istaknuta srpska zastava, a pored japanskih zastupljeni su i natpisi na srpskom, i to i na ćirilici i na latinici. Pakovanje je namenjeno za jednu osobu (180 gr), a na njemu stoji da se ovo jelo “od paprika sa svinjskim mesom” promoviše u čast 140-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i Srbije.

Srpsku mućkalicu u instant obliku osmislila je grupa od četiri japanska državljanina, koji vole Srbiju, njenu istoriju i kulturu, a našu zemlju promovišu preko projekta My Serbia. Autor i pokretač projekta je Akiko Koga, umetnica-fotograf, koja je više puta boravila u našoj zemlji. Ona redovno organizuje i izložbe naših umetnika u Tokiju, kao i razne druge događaje na kojima Japancima predstavlja srpsku kulturu.

Ostali članovi okupljeni oko ovog projekta su Ćihaja Ojaizu, Tijana Nagato i Tijana Kavašima. Ćihaja Ojaizu je studirao u Beogradu, a nedavno se sa porodicom iz Tokija preselio u Srbiju. On ima YouTube kanal, na kome govori o lepotama prirode u Srbiji i predstavlja Srbe Japancima. Tijana Nagato je rođena u Beogradu, živi u Japanu 20 godina i na svom YouTube kanalu govori o srpskoj hrani. Tijana Kavašima živi u Tokiju, gde je na nedavnim Olimpijskim igrama došla u centar pažnje japanske i svetske javnosti, kada je u odsudnom trenutku pomogla sportisti sa Jamajke da stigne na vreme na borilište i osvoji medalju. Tijanin otac je Srbin.

Izvor: Japanorama

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar