Home VestiEkonomija Gujaničić: Pandemija je ubrzala trend ukrupnjavanja banaka

Gujaničić: Pandemija je ubrzala trend ukrupnjavanja banaka

by bifadmin

AIK banka preuzima Sberbanku Srbija. Ta transakcija deo je zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbanke Evrope i AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja i Agri Europe Cyprus Limited koji posluju u okviru iste grupacije.

Ukupna vrednost ugovora je, kako je saopšteno iz Sberbanke Evropa – oko 500 miliona evra. Nenad Gujaničić, glavni broker društva Momentum sekjuritis, ističe da je, u proteklih nekoliko meseci do godinu dana, na domaćem bankarskom tržištu prisutna intenzivna konsolidacija, i da nikada do sada nije bila situacija da prvih pet banaka ima dvocifreno tržišno učešće.

„AIK banka će biti tu negde, odmah posle njih, sa tržišnim učešćem od osam odsto, kada se završi preuzimanje lokalne Sberbanke„, ističe Gujaničić.

Kada govorimo o trendu ukrupnjavanja, sagovornik Infobiza navodi da je to bilo očekivano.

„Pandemija je taj trend samo ubrzala“, navodi Gujaničić.

Sa aspekta građana, kaže, neće se nešto značano promeniti promenom vlasništva u banci.

„Iz prostog razloga što samo po sebi veliki broj banaka nije značio neku apsolutnu konkurenciju – i tada su krupne banke vodile glavnu reč. S druge strane, i naše bankarsko tržište ličiće na zrela tržišta gde neće biti toliko banaka s obzirom na broj stanovnika i njihovu kupovnu moć“, zaključio je Nenad Gujaničić.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar