Home VestiEkonomija Lista prvih deset rangiranih kriptovaluta na tržištu

Lista prvih deset rangiranih kriptovaluta na tržištu

by bifadmin

Prošlog meseca zabeležen je impresivan rast na globalnom kripto tržištu.

Ovo se desilo nakon teškog septembra i još jednog pada cena kriptovaluta, nakon zabrane transakcija kriptovaluta i rudarenja od strane Centralne banke Kine, koja je sve digitalne kovanice proglasila ilegalnim u zemlji.

Od početka oktobra, neke od vodećih svetskih digitalnih kovanica ne samo da su se vratile, već su i dostigle nove rekordne vrednosti, dok je njihov mesečni obim trgovine takođe ostao visok.

Prema podacima koje je predstavio BlockArabia.com, teter (tether), bitkoin, i itirijum ostali su najtrgovaniji digitalni novčići u kripto prostoru prošlog meseca.

U nastavku je kompletna lista kriptivaluta koje su takođe rangirane na listi prvih deset:

1. Teter
2. Bitkoin
3. Itirijum
4. Bajnens USD (Binance USD)
5. 1inč netvork (1inch Network)
6. Lajtkoin (Litecoin)
7. WETH
8. USD koin
9. Aksi infiniti (Axie Infinity)
10. XRP

Kao najtrgovanija kriptovaluta na svetu, teter je prošlog meseca zabeležio pad obima trgovanja za 20 odsto. U septembru je najkorišćeniji stabilni novčić na svetu dostigao 2,8 biliona dolara mesečnog obima trgovanja, skoro trostruko više od drugorangiranog bitkoina, prenosi Kapital.

Oktobar je bio sjajan mesec za bitkoin i itirijum

Međutim, statistike pokazuju da je ova cifra pala na oko 2,2 biliona dolara u poslednjih 30 dana. Oktobar je bio sjajan mesec za bitkoin i itirijum, dve najveće svetske kriptovalute koje su dostigle svoje nove rekordne vrednosti. Cena najskuplje kriptovalute na svetu, 20. oktobra, dostigla je novi rekord svih vremena od 66.689 dolara, pokazujući ogroman skok od 54 odsto u samo tri nedelje.

Takođe, podaci Koin market kepa (CoinMarketCap) pokazali su da je bitkoin ostao drugi najtrgovaniji novčić u kripto prostoru, sa mesečnim obimom trgovanja od 1,2 biliona dolara, gotovo istim kao i mesec ranije.

Prošle nedelje, itirijum je takođe postigao novu rekordnu procenu, s njegovom cenom koja je skočila preko 4.400 dolara ili 150 dolara više od prethodnog rekorda iz maja. Međutim, statistike pokazuju da je mesečni obim trgovine, drugom po veličini kriptovalutom na svetu, po tržišnoj kapitalizaciji pao na 646 milijardi dolara u oktobru, u poređenju sa 750 milijardi dolara mjesec ranije.

Iako je njegov 30-dnevni obim trgovanja pao za 100 milijardi dolara, bajnens USD se popeo za dva mesta na listi i rangiran je kao četvrta najtrgovanija kriptovaluta u oktobru. Prošlog meseca, obim trgovanja iznosio je 182 milijarde dolara, što je pad sa 192 milijarde dolara u septembru.

USD koin, koji je rangiran kao peta najtrgovanija kriptovaluta u septembru, pao je na osmo mesto prošlog meseca. Umesto toga, 1inč network je zatvorila listu prvih pet, sa mesečnim obimom trgovine od 106,7 milijardi dolara.

Statistike pokazuju značajne promene u drugoj polovini liste. Solana i bitkoin keš, koji su imali impresivan obim trgovanja u septembru, nisu prošli na listi deset najboljih. Lajtkoin je skočio za jedno mesto i svrstao se na šesto mesto najtrgovanijih kriptovaluta u oktobru, uprkos tome što je njegov mesečni obim trgovanja pao za 37 odsto na 104,2 milijarde dolara.

Podaci Koin market kepa pokazali su da su, u odnosu na septembar, dve nove kriptovalute ušle na listu najtrgovanijih. Sa 89 milijardi dolara mesečnog obima trgovanja, WETH ili Wrapped Ethereum, zauzeo je sedmo mesto na listi najpopularnijih kriptovaluta. Aksi infiniti, najbrže rastući NFT novčić ove godine, zauzeo je deveto mesto na listi, sa 87,3 milijarde dolara u 30-dnevnom obimu kupovine.

Takođe, statistika pokazuje da je tržišna kapitalizacija AXS tokena porasla za više od 31.000 odsto od početka godine i dostigla preko devet milijardi dolara prošle nedelje. XRP je zatvorio listu prvih deset, sa 85 milijardi dolara mesečnog obima trgovanja, što je pad sa skoro 150 milijardi dolara u septembru.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar