Home VestiPolitika i društvo Ko se može smatrati potpuno vakcinisanim – oni koji su primili dve ili tri doze?

Ko se može smatrati potpuno vakcinisanim – oni koji su primili dve ili tri doze?

by bifadmin

Dok se širom Evrope uvode nove antiepidemijske mere, a ponegde i priprema prostor za uvođenje obavezne vakcinacije, još uvek nije jasno šta znači biti “potpuno vakcinisan”. Da li su to osobe koje su primile dve ili tri doze vakcine protiv Kovida-19?

Na uvođenje obavezne vakcinacije prva se odlučila Austrija u kojoj nova pravila stupaju na snagu prvog februara naredne godine. Navodno i Italija i još neke evropske zemlje razmatraju uvođenje obavezne vakcinacije.

Ali, ne bi bilo loše prethodno definisati šta znači biti “potpuno vakcinisan”, odnosno ko se može smatrati bezbednim i kome ne bi trebalo ubuduće ograničavati kretanje? Britanski premijer Boris Džonson tvrdi da za taj status više nisu dovoljne dve doze, i da ukoliko narod želi da se ukinu sva ograničenja treba tri puta da se vakciniše.

I u ostatku Starog kontinenta se sve više priča o neophodnosti obnavljanja antitela na ovaj način, i mnoge zemlje su započele distribuciju treće doze vakcine. Međutim, za sada je samo 3,7 odsto kontinenta nju zaista i primilo. Najviše vakcinisanih trećom dozom ima Island, gde je svaki peti građanin primio ovu vakcinu tri puta.
Slede ga Mađarska i Srbija, u kojima je od 100 stanovnika 14 i 16 respektivno, primilo treću dozu.

Izvor: Euronews
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar