Home VestiEkonomija Među izvoznicima najviše malih preduzeća

Među izvoznicima najviše malih preduzeća

by bifadmin

Na osnovu podataka do kojih su došli analitičari Republičkog zavoda za statistiku ukupno je 30.949 preduzeća lane učestvovalo u spoljnotrgovinskoj razmeni, a na izvoznoj strani ih je bilo 16.059.

– Najveći broj preduzeća u 2020. godini, čak 69,2 odsto od svih učesnika u izvozu, svoju robu ili usluge izvozi u vrednosti do 100.000 evra – stoji u ovom dokumentu.

– Ta preduzeća u ukupnoj vrednosti izvoza Srbije učestvuju sa svega 1,3 odsto i to su uglavnom mala preduzeća. Najveće učešće u vrednosti izvoza, 40,7 odsto, imaju preduzeća koja ostvaruju izvoz između deset i 100 miliona evra, a takvih je bilo 250 u posmatranoj godini. Bila su 22 preduzeća, koja ostvaruju izvoz veći od 100 miliona evra, i učestvovala su u ukupnoj vrednosti izvoza Srbije sa 29,6 odsto. To su uglavnom veliki sistemi sa velikim brojem zaposlenih.

Najveći izvoz u EU

Posmatrano iz ugla veličine preduzeća prema broju zaposlenih radnika, polovina od ukupnog broja su ona koja imaju do devet zaposlenih. Slede preduzeća koja upošljavaju od deset do 49 zaposlenih, sa učešćem od 26,4 odsto. Najveće kompanije, sa više od 250 radnika, najmalobrojniji su među izvoznicima. Bilo ih je lane ukupno 435. Ona, međutim, nose najveću vrednost izvoza – 61,7 odsto.

U 2020. godini, najveći broj preduzeća, njih 9.631, izvozilo je robu u Evropsku uniju – 64,9 odsto ukupno ostvarene vrednosti izvoza. Posmatrano pojedinačno po zemljama, najviše preduzeća, njih 5.801, izvozilo je robu u Bosnu i Hercegovinu, zatim u Crnu Goru, pa Severnu Makedoniju.

– Prvih pet proizvoda u izvozu, su prehrambeni proizvodi sa vrednošću izvoza od 1,79 milijardi evra, zatim motorna vozila, prikolice i poluprikolice sa 1,73 milijardi evra i električna oprema koja je izvezena u vrednosti od 1,69 milijardi evra – nalaz je statističara.

Svega dva odsto izvoznika posluje sa 15 i više spoljnotrgovinskih partnera. Polovina izvoznika ima samo jednog partnera. Najveći broj preduzeća koja plasiraju u inostranstvo, preko granice godišnje proda robu vrednu do 50.000 evra. Takvih je čak 60 odsto. Više od deset miliona evra vredan izvoz ostvari tek 1,7 odsto izvoznika.

I među uvoznicima najviše malih

U Srbijuje lane uvozilo ukupno 25.559 preduzeća. Među njima su najbrojnije firme registrovane za trgovinu na veliko – čak svaka treća. Na drugom mestu su trgovci na malo, a treći po broju preduzeća u uvozu su učesnici iz oblasti kopneni saobraćaj i cevovodni transport. Čak 52,3 odsto od ukupnog broja preduzeća u uvozu „otpada“ na ona koja imaju do devet zaposlenih.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar