Home VestiEkonomija “Mim” kriptovalute: Nastaju iz šale, ali rizik koji nose je i te kako stvaran

“Mim” kriptovalute: Nastaju iz šale, ali rizik koji nose je i te kako stvaran

by bifadmin

Squid spada u ono što se naziva “Mim kriptovalutama”, odnosno kriptovalutama koje su inspirisane popularnom kulturom – šalama i likovima sa društvenih mreža, ili, kao u slučaju Squid novčića, serijama. Neke od najpoznatijih su Dogecoin, Shiba Inu ili Dogelon Mars.

Mim kriptovalute specifične su po tome veoma brzo stiču popularnost, obično tako što ih reklamiraju popularni influenseri ili proizvođači garderobe i sličnih proizvoda na koje mogu da odštampaju njihove likove, navodi na svojoj internet-stranici jedna od najvećih svetskih berzi, Nasdaq.

Dok su velike kriptovalute pravljene tako da dugo traju i da jednoga dana možda čak postanu legitimno sredstvo plaćanja, mim kriptovalute obično ne krasi tolika ambicija – uglavnom nemaju gotovo nikakvu upotrebnu vrednost u stvarnom svetu, i služe uglavnom za zabavu.

“Na nekim kriptovalutama kao što su Ethereum ili Cardana, brojni programeri aktivno rade godinama kako bi svi kompleksni zahtevi tržišta bili ispunjeni. Čak i kada se određena funkcionalnost isprogramira, uvek ima prostora za usavršavanje ili poboljšanje”, kaže za Euronews Srbija Igor Mirković iz ECD menjačnice kripovaluta.

Dodaje i da programski jezici koji se koriste u kripto industriji zahtevaju predzanje, ali i da je vrlo lako prepisati kod neke od već postojećih kriptovaluta i samo mu dati novo ime, jer je većina projekata “Open source” što znači da je kod javno dostupan.

Dug put pred “mim” novčićima

“Za pravljenje Dogecoin-a bilo je potrebno oko 2h, po tvrdnji programera koji ga je kreirao. Njegovo znanje i iskustvo sigurno je uticalo na rekordno vreme, ali ključan faktor je sama složenost kriptovalute”, kaže Mirković.

Trenutno se “Dogecoin”, mim kriptovaluta o kojoj često tvituje i Ilon Mask (što je takođe jedan od razloga zašto mu raste vrednost), nalazi u top 10 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, sa nešto više od 34 miliona dolara.

Nastao je 2013. godine kao šala između dva inženjera. Bili Markus i Džekson Palmer (koji se smatra relizatorom ideje) napravili su ovaj sistem plaćanja iz čiste dosade, kako bi ismejali čitavu priču o kriptovalutama.

Njih dvojica su kombinovali dve aktuelne teme te godine, kriptovalute i internet-šalu, odnosno “mim” po imenu “doge” sa prikazanim psom rase šiba inu uz koga su išli različiti natpisi. Ispostavilo se da je ovo bila formula za popularnost, a mim kriptovalute su po svojoj prirodi takve da se oslanjaju na internet zajednicu kako bi im rasla cena.

Izvor: Euronews.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar