Home VestiEkonomija Prepolovljen rod kupusa

Prepolovljen rod kupusa

by bifadmin

Ovogodišnja suša je skoro za polovinu umanjila rod futoškog kupusa, pa ga je upola manje na tržištu nego lane. Proizvođači će niži prinos nadoknaditi višom cenom.

Futoški kupus sa prikolice se ovih dana prodaje za 80 dinara po kilogramu, što je duplo više nego lane. Kako odmiče novembar, Goran Klanjanin, proizvođač iz Futoga, povećava dnevnu prodaju, piše RTS.

– Bilo je tu nekih 500, 600 do 800 kilograma dnevno da se prodaje, a danas sam prodao dve prikolice. Ja mislim da tu ima oko dve tone, rekao je Klanjanin.
Kiša je kasno stigla na futoške njive, pa je i prinos, koji se obično kreće 25 tona po jutru, ove jeseni znatno niži.

– Prinosi Futoškog kupusa po jutru, ove godine su tako negde, otprilike 15 tona, jednostavno zbog suše i zbog hladnoće u jesenjem periodu, naveo je Uroš Puača, proizvođač kupusa iz Futoga.

Reč je o autohtonoj sorti iz priobalja Dunava. Sadrži više prirodnog šećera, minerale i vitamine, pa je ovaj kupus i brendiran.

– Ono što je vizuelno, on ima najslabije razvijenu nervaturu, blago je spljošten, vidite. Ima tanak list, najtanji list od svih vrsta kupusa, rekao je Miroljub Janković, predsednik udruženja „Futoški kupus“.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar