Home VestiEkonomija Snižavanje cene nafte: Kina, SAD i Japan na istom zadatku

Snižavanje cene nafte: Kina, SAD i Japan na istom zadatku

by bifadmin

Premijer Japana Fumio Kišida objavio je da će se i ova zemlja pridružiti Americi u pokušajima da snizi svetsku cenu nafte. To će učiniti povećanjem ponude ovog energenta na tržištu, odnosno stavljanjem u promet nafte iz svojih nacionalnih rezervi.

Na ovaj korak prvo su se odlučile Sjedinjene Američke Države, koje su i pokrenule pomenutu inicijativu, okupivši oko sebe još nekoliko moćnih partnera.

SAD će u narednom periodu pustiti na tržište 50 miliona barela, naravno u koordinaciji sa nekoliko zemalja koje učestvuju u ovim naporima, uključujući Kinu, Indiju, Južnu Koreju, Veliku Britaniju i već pomenuti Japan.

Cilj svih ovih aktivnosti je snižavanje visokih cena energenata jer one usporavaju globalni oporavak ekonomije.

S druge strane, najveći svetski proizvođači ovog energenta, okupljeni u OPEK-u, ne žele da povećavaju količinu nafte na tržištu i ne gledaju blagonaklono na ovaj potez Amerike.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Vladimir 24. novembra 2021. - 21:03

Lepo, prvo u Glazgovu na Konferenciji o klimatskim promenama potpisati memorandum o smanjenju nivoa zagađenja i emisije sumpora i ugljen dioksida, a samo dvadesetak dana posle pustiti u promet što više nafte da bi cena goriva u SAD koliko – toliko bila niža… Kakvi licemeri, svi do jednog…

Odgovori

Ostavite komentar