Home VestiEkonomija Snižavanje cene nafte: Kina, SAD i Japan na istom zadatku

Snižavanje cene nafte: Kina, SAD i Japan na istom zadatku

by bifadmin

Premijer Japana Fumio Kišida objavio je da će se i ova zemlja pridružiti Americi u pokušajima da snizi svetsku cenu nafte. To će učiniti povećanjem ponude ovog energenta na tržištu, odnosno stavljanjem u promet nafte iz svojih nacionalnih rezervi.

Na ovaj korak prvo su se odlučile Sjedinjene Američke Države, koje su i pokrenule pomenutu inicijativu, okupivši oko sebe još nekoliko moćnih partnera.

SAD će u narednom periodu pustiti na tržište 50 miliona barela, naravno u koordinaciji sa nekoliko zemalja koje učestvuju u ovim naporima, uključujući Kinu, Indiju, Južnu Koreju, Veliku Britaniju i već pomenuti Japan.

Cilj svih ovih aktivnosti je snižavanje visokih cena energenata jer one usporavaju globalni oporavak ekonomije.

S druge strane, najveći svetski proizvođači ovog energenta, okupljeni u OPEK-u, ne žele da povećavaju količinu nafte na tržištu i ne gledaju blagonaklono na ovaj potez Amerike.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Владимир 24. новембар 2021. - 21:03

Лепо, прво у Глазгову на Конференцији о климатским променама потписати меморандум о смањењу нивоа загађења и емисије сумпора и угљен диоксида, а само двадесетак дана после пустити у промет што више нафте да би цена горива у САД колико – толико била нижа… Какви лицемери, сви до једног…

Odgovori

Ostavite komentar