Home VestiEkonomija Na pomolu sukob OPEK-a i SAD

Na pomolu sukob OPEK-a i SAD

by bifadmin

Amerika se priprema da pusti na tržište naftu iz svojih strateških rezervi, čime će se direktno konfrontirati sa OPEK-om.

Prema anonimnim izvorima Blumberga, SAD bi trebalo da na ovaj način u narednom periodu izbace na tržište više od 35 miliona barela.

Zapadni mediji pišu da su ovu odluku Sjedinjene Američke Države donele zajedno sa Indijom, Japanom i Južnom Korejom, kako bi uticale na cene ovog energenta na svetskom nivou, pošto OPEK ne želi da povećava proizvodnju. Navodno je i Kina dobila poziv da učini isto, i već radi na tome.

Da podsetimo, OPEK, u kojem najveći uticaj imaju Saudijska Arabija i Rusija, odbija da poveća proizvodnju i da na taj način stabilizuje cenu nafte na tržištu, odnosno da je snizi. Druga strana pak smatra da je to kontraproduktivno jer koči ekonomski oporavak posle pandemije.

No, moglo bi doći i do promene kursa jer bi posle najave da će ostali proizvođači ovog energenta prodavati naftu iz rezervi, bilo logično da članice OPEK-a preispitaju svoje odluke. Tako bar misli Džozer Mekmonigl, generalni sekretar Međunarodnog foruma za energetiku.

“Ovaj potez SAD podiže uloge u naftnoj pokeraškoj partiji a može i znatno produbiti nesuglasice zvaničnog Vašingtona i Rijada”, misli Helina Kroft iz investicione banke RBC Capital Markets.

Izvor: Blumberg, Economic Times

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar