Home VestiEkonomija „Squid“ pao skoro na nulu, tvorci kriptovalute izvukli 3,38 miliona dolara

„Squid“ pao skoro na nulu, tvorci kriptovalute izvukli 3,38 miliona dolara

by bifadmin

Kriptovaluta inspirisana Netfliksovom južnokorejskom serijom Squid Game izgubila je gotovo svu vrednost nakon što je otkriveno da se radi o očitoj prevari.

„Squid“ se predstavljao kao „play-to-earn“ kriptovaluta, a u poslednjih par dana mu je vrednost porasla više desetina puta, piše BBC.

„Play-to-earn“ kriptovalute se kupuju za korišćenje u onlajn igrama, u kojima se mogu i zaraditi, te se kasnije mogu zameniti za druge kripto ili nacionalne valute.
Prošlog utorka Squidom se trgovalo za samo jedan cent. Za manje od sedam dana cena mu je skočila na preko 2.856 američkih dolara.

Vrednost mu je sada pala za 99,99, objavila je stranica CoinMarketCap.

Tvorci Squida izvukli 3,38 miliona dolara

Gizmodo je objavio da su programeri koji su stvorili Squid iz ove prevare izašli bogatiji za oko 3,38 milijuna dolara, prenosi portal Indeks.

Squid je predstavljen kao token koji će se moći koristiti za novu onlajn igru ​​inspirisanu Netfliksovom serijom. Igra je trebalo da bude biti objavljena ovog meseca.

Međutim, stručnjaci za kriptovalute upozorili su na nekoliko znakova da se verovatno radi o prevari.

Najzanimljivije je da oni koji su kupili ovu kriptovalutu nisu mogli da prodaju svoje tokene.

„Budite oprezni“

Kritičari su takođe istakli da je veb stranica na kojoj je kriptovaluta predstavljena sadržavala mnogo pravopisnih i gramatičkih grešaka. Stranica više nije onlajn, a profili na društvenim mrežama koji su promovirali Squid više nisu aktivni.

„To je samo jedna od šema kojima naivne male ulagače privlače i iskorišćavaju zlonamerni promotori kriptovaluta“, rekao je ekonomista sa Univerziteta Kornel Esvor Presad za BBC.

Presad kaže da mali ulagači moraju da budu oprezni kada kupuju kriptovalute jer gotovo da ne postoji njihov nadzor.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar