Home VestiEkonomija Ko su u inflaciji gubitnici a ko dobitnici?

Ko su u inflaciji gubitnici a ko dobitnici?

by bifadmin

O inflaciji se poslednjih mseci priča mnogo više nego što smo na to prethodno i navikli. Činjenica jeste istovremeno i da inflacija za mnoge može predstavljati veliki gubitak, ali da s druge strane mnogi zbog nje mogu i povećati svoje bogatstvo.

Na web stranici Bankrate naveli su koga bi inflacija trebalo da utiče više, a na koga manje.

Dobitnici inflacije

Korisnici kredita s fiksnom kamatnom stopom

Kako je rekao Mark Thoma, penzionisani profesor ekonomije na Univerzitetu Oregon, svaki vlasnik velikih dugova s ​​fiksnom stopom ima koristi u vreme inflacije. U ovom slučaju kamatna stopa je određena u trenutku sklapanja ugovora i ne menja se tokom vremena.
Prema njegovim riječima, vlasništvo nad nekretninama takođe je dobra zaštita od inflacije, jer s vremenom zadržava vrednost.

Prema Bankrateu, eioničari su u određenoj meri zaštićeni od inflacije. Isti faktori koji utiču na rast cena robe utiču i na povećanje vrednosti preduzeća. Mnogo toga zavisi i od delatnosti u kojoj kompanija posluje.

Greg McBride, glavni finansijski analitičar u Bankrate, rekao je da je kupovina deonica koje se mogu čuvati, poput zlata, takođe dobra zaštita od inflacije. Neki finansijski stručnjaci smatraju bitkoin digitalnim oblikom zlata, dok se drugi tome protive.

Gubitnici inflacije

Štediše

U vreme inflacije gubitnici uključuju štediše, jer novac koji iz godine u godinu stavljaju „sa strane“ postupno gubi vrednost.

Penzioneri

Kada je visoka stopa inflacije, to se odražava i na veće plate, a penzioneri od toga nemaju koristi, kaže McBride. Inflacija tako negativno utiče na njihovu imovinu.

Ulagači u dugoročne obveznice

Kako je objasnio Thoma, ulagači u obveznice obično su u nepovoljnijem položaju u vreme inflacije. McBride dodaje da se ulagači u obveznice mogu osigurati odabirom ulaganja u kratkoročne obveznice indeksirane na inflaciju.

Korisnici kredita s promenjivom kamatnom stopom

Vrijeme inflacije nepovoljno je za nosioce kredita koji ga otplaćuju uz promenjivu kamatnu stopu. Naime, rata za otplatu kredita raste s porastom cena, što čini njenu otplatu sve većim finansijskim opterećenjem za nosioca.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar