Home VestiEkonomija Stanovnici Srbije manje poručuju robu preko interneta u odnosu na EU

Stanovnici Srbije manje poručuju robu preko interneta u odnosu na EU

by bifadmin

Gotovo 65 odsto odraslih stanovnika EU je tokom prošle godine kupilo, odnosno poručilo robu preko interneta, u Srbiji je taj procenat ispod 38 odsto, objavio je danas Eurostat.

Mlađi stanovnici, starosti od 25 do 34 godine, su 2,5 puta više koristili internet za kupovinu (83 odsto) nego stanovnici EU starosti od 65 do 74 godine (njih je bilo 33 odsto).

Kupovina na mreži, kako navode na Eurostatu, postala je češća u EU kako se upotreba interneta proširila na sve uzraste, a događaji poput crnog petka, kao i sajber ponedeljka, su samo neke od prilika u kojima kupovina na mreži ima prednost.

19 odsto ispitanika reklo je da nikada nije kupovalo na mreži

Stanovnici u regionu glavnog grada Danske Hovedstadenu najviše su u celoj EU tokom prošle godine koristili e-trgovinu (91 odsto), u još jednom danskom regionu Mitjiland kao i holandskom Utrehtu, preko interneta je kupovalo 90 odsto stanovnika.

S druge strane, četiri regiona u Bugarskoj imala su najmanji udeo e-trgovine u 2020, tek svaki četvrti stanovnik koristi internet da bi naručilo robu.

U severnom delu Evrope, tačnije Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, kao i zapadnim delovima kontinenta gde su Belgija, Holandija, Nemačka, ali i Island i deo Irske više od 76 odsto stanovništva je koristilo e-trgovinu. Najmanje onlajn kupaca je, gledajući celu Evropu, na jugu Italije, delovima Grčke, Turske, kao i Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji – manje od 38 odsto.

Od cele Srbije, samo Beograd sa okolinom je u kategoriji u kojoj je tokom 2020. preko interneta pazarilo između 38 i 50 odsto stanovništva.

U anketi koju je Eurostat uradio prošle godine, kako navode na svom sajtu, gotovo 19 odsto ispitanika reklo je da nikada nije kupovalo na mreži.

U EU je bilo 11 regiona u kojima je najčešći odgovor bio da nikada nisu obavili kupovinu preko interneta i to je bilo u svakom regionu Bugarske i Rumunije, u Sudu i Isole (Italija), kao i u Kentriki Eladi (Grčka), na Kipru i Regiao Autonoma da Madeira (Portugal).

Eurostat je objavio i da potrošači koriste internet za bankarske aktivnosti, što je prošle godine činilo 58 odsto odrasle populacije EU.

Ako se i ovom segmentu pogleda e-trgovina, region glavnog grada Danske Hovedstaden je imao najveći udeo internet bankarstva sa 96 odsto.

Izvor:Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar